De jubileumcommissie 75 jaar SVBV: Zittend v.l.n.r.: Wim Weernink, Arjan Wanschers, Henk Harkink. Staand v.l.n.r.: Tijmen Visschers, Roel Sprukkelhorst, Owen Essink, Mika van Huizen en Mayk Leusink. Foto: PR
De jubileumcommissie 75 jaar SVBV: Zittend v.l.n.r.: Wim Weernink, Arjan Wanschers, Henk Harkink. Staand v.l.n.r.: Tijmen Visschers, Roel Sprukkelhorst, Owen Essink, Mika van Huizen en Mayk Leusink. Foto: PR

Uitgebreid jubileumprogramma 75 jaar SVBV

Sport

BARCHEM – “Een programma voor alle leeftijden met enkele verrassende activiteiten.” Zo omschrijft de jubileumcommissie het jubileumweekeinde van de Barchemse voetbalvereniging Sport Vereniging Barchem Vooruit (SVBV) in het kader van haar 75-jarig bestaan dat op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april op het sportpark van SVBV aan de Maandagsdijk wordt gevierd.

Door Jan Hendriksen

De aftrap van het jubileumweekeinde vormt de jubileumreceptie en reünie op vrijdagavond 31 maart (aanvang 19.00 uur) in een speciale feesttent voor een ieder die de club een warm hart toedraagt, met muzikale medewerking van De Tijdbrekers. Voor deze receptie en aansluitende reünie zijn alle Barchemse verenigingen en oud-leden uitgenodigd evenals de zusterverenigingen uit de gemeenten Lochem en Berkelland en de voetbalverenigingen waarmee SVBV nauwe contacten onderhoud. In de week voorafgaande aan het jubileumweekeinde verschijnt een speciaal kleurrijk en informatief magazine over SVBV waarin talloze facetten van de vereniging, vrijwilligers en andere wetenswaardigheden worden gepresenteerd. O

Zaterdag 1 april is het vroeg dag voor de jeugdleden van SVBV. Middels een speciale jeugdclinic met als motto ‘Leven als een prof’ wordt de jeugd van JO8 tot en met JO15 op een speelse wijze vermaakt. Het programma start met een gezamenlijk ontbijt en wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch. Het jeugdprogramma wordt aangeboden door de ‘Vrienden van SVBV’. Vanaf 16.00 uur is het op 1 april tijd voor de loterij ‘Waar schijt de koe’. Het hoofdveld aan de Maandagsdijk wordt voor deze loterij verdeeld in diverse vakken. Vooraf kan men voor vijf euro ‘inzetten’ op een van achthonderd vakken op het achthonderd vierkante meter grote veld. De gelukkige winnaar van de hoofdprijs van de loterij, een elektrische fiets ter waarde van 2200 euro mede mogelijk gemaakt door Koeleman Barchem, is diegene die het vak heeft ‘gekocht’ waarin de koe ‘schijt.’

FC Twente Allstars
Aansluitend vindt vanaf 17.30 uur de jubileumwedstrijd tussen een elftal van SVBV, dat is samengesteld uit spelers van alle seniorenelftallen en het jeugdelftal van JO19, tegen dat van FC Twente Allstars plaats. Voor het Allstars team komen onder meer de oud-spelers van FC Twente uit zoals Jeroen Heubach, Berthil ter Avest, Ellery Cairo, Spira Grujic, Sjaak Polak, Jan Vennegoor of Hesselink, Arnold Bruggink, Rik Platvoet, Andre Karnebeek, Simon Cziommer, Jeffrey de Visscher en Sander Boschkert en staat onder leiding van de coaches Eddy Achterberg en Jan Bronkers. Het jubileumweekeinde wordt ‘s avonds vanaf 19.00 uur afgesloten met een feestavond met muzikale medewerking van Greenlight en De Tijdbrekers.


SVBV toekomst

Het gaat Sport Vereniging Barchem Vooruit (SVBV) momenteel voor de wind: zowel organisatorisch als sportief. “De diverse functies binnen het bestuur zijn weer ingevuld. En ook de verschillende commissies zoals de Technische Commissie, die van de Six-day, de sponsoring en de kantine zijn goed bezet”, zo verklaart secretaresse Anja Sprukkelhorst.

In het afgelopen jaar waren diverse bestuursfuncties vacant geraakt. Anja Sprukkelhorst: “Maar we zijn weer compleet. We moeten nog wel enkele functies onderling verdelen. Maar daar gaan we na ons jubileumweekeinde mee aan de slag.” Ook financieel kan de vereniging zich momenteel goed bedruipen. Mede door onder meer de zelfwerkzaamheid van het Onderhoudsteam (O-team) die ervoor zorgt dat het sportcomplex voortdurend in optimale conditie verkeert. Hiervoor komen zij steevast elke vrijdagmiddag bij elkaar. En ook de ‘Vrienden van SVBV’ zorgen jaarlijks voor een financiële injectie. Daarnaast genereert de club ook inkomsten uit de maandelijkse oud papier inzameling dat via de gemeente Lochem wordt gecoördineerd en ook de jaarlijkse flessenactie begin januari zorgt voor een leuke opbrengst. Maar ook sportief gaat het SVBV momenteel voor de wind. Zeker wat betreft het eerste elftal dat in de bovenste regionen van de competitie in de vijfde klasse bivakkeert en zomaar eind mei kampioen zou kunnen worden. “Dat zou toch prachtig zijn. En dan herhaald de geschiedenis zich. Want ook tijdens het vijftigjarig jubileum in 1998 werd de hoofdmacht van SVBV kampioen”, aldus Sprukkelhorst. In het speciaal te verschijnen magazine in aanloop naar het 75-jarig jubileum wordt daaraan ook uitgebreid aandacht besteed.

Op vraag aan Sprukkelhorst hoe zij de toekomst van SVBV over tien jaar ziet vindt ze het moeilijk om daar een concreet antwoord op te geven. Samenwerken? “Ongetwijfeld zal dat het geval zijn. Dat doen we al met VV Klein Dochteren. Gezamenlijk speelt er al een combinatieteam van SVBV en Klein Dochteren enkele seizoenen in de 40+ competitie. En toen er in het verleden er ook een vrouwenafdeling binnen SVBV actief was werd samengewerkt met VV Ruurlo. Ongetwijfeld zullen we in de toekomst ook met de jeugd een samenwerkingsverband aangaan. Met welke vereniging? Daar heb ik geen notie van.” Op lokaal jeugdgebied merkt Sprukkelhorst op dat men tijdens het jaarlijkse jeugdkamp al enkele jaren samenwerkt met volleybalvereniging BVC’73 en gymnastiekvereniging DOS tijdens het inmiddels traditionele Barchkamp.

Geschiedenis SVBV

Barchem kende in de naoorlogse jaren nog geen enkele verenigingsactiviteit voor de gehele bevolking. Omdat H. Striekwold (kapper) uit Barchem destijds voetbalde bij Blauw – Wit in Lochem werd hem gevraagd een voetbalvereniging in Barchem op te richten. Na enkele voorbesprekingen in het noodlokaal van het in wederopbouw zijnde Hotel Bosch werd uiteindelijk op 4 april 1948 Sport Vereniging Barchem Vooruit opgericht. De vereniging was er, maar nu de accommodatie nog. Na omzwervingen van ‘Klokmansweide’ aan de Ruurloseweg naar het sportveldje aan de Beukenlaan kwam er een terrein nabij Camping Reusterman. Het duurde tot begin zestiger jaren alvorens de accommodatie voorzien werd van een betonnen kleedlokaal. Vanaf 1949 had SVBV ook een gymnastiekafdeling. Aangezien beide afdelingen weinig raakvlakken hadden, besloten de gymnasten in 1965 zich los te maken van SVBV en als aparte vereniging verder te gaan onder de naam DOS (Door Oefening Sterk). Eind zestiger jaren brak er een moeilijke periode aan voor de vereniging. Het aantal leden liep terug en er kon ’s zondags met moeite één elftal op de been gebracht worden. Deze moeilijke periode echter bracht ook nieuw elan in de vereniging, een nieuw en jong bestuur deed zijn intrede en er werden ook volop nieuwe leden geworven, zodat een jaar later al weer twee teams de wei in konden worden gestuurd. Alle nieuwe activiteiten hadden ook ten gevolge dat de accommodatie ‘Reusterman’ te klein werd en aangezien uitbreiding ter plaatse niet mogelijk was verhuisde de vereniging in 1975 naar de huidige locatie aan Maandagsdijk. Ook sportief ging het de vereniging voor de wind. In 1974 wordt het eerste elftal van SVBV kampioen van de derde klasse Gelderse Voetbal Bond (GVB) en promoveerde daarmee naar de tweede klasse GVB. De vereniging kreeg in die jaren zeventig ook steeds meer leden. Op het hoogtepunt weet de vereniging ’s zondags 7 senioren elftallen op de been te brengen. Dat was ook de reden dat in de jaren 80 een derde veld aan het sportcomplex werd toegevoegd. Het tweede veld werd voorzien van verlichting en wordt tot op heden gebruikt als trainingsveld.

Midden negentiger jaren begint opnieuw een succesvolle periode. In het seizoen 1994-1995 wordt een via een periodekampioenschap afgedwongen promotie wedstrijd gewonnen en promoveert SVBV voor het eerst in haar bestaan naar de eerste klasse van de toenmalige GVB. Aan het einde van het seizoen 1995-1996 werden door de KNVB alle onder bonden, zoals de GVB ontbonden. Hierbij werd het aantal klassen van de KNVB uitgebreid van vier naar zeven. Tot 2003 weet SVBV zich in de vijfde klasse te handhaven, maar moet vanaf dan weer genoegen nemen met een plaats in de zesde klasse. In 2013 wordt het team weer kampioen en promoveerde weer naar de vijfde klasse waarin het dit seizoen ook acteert en in de bovenste regionen meedraait. Beginnende in 1973 is SVBV ook actief geweest op het gebied van vrouwenvoetbal. Grote animator hierbij was Jan Koopman. Op het hoogtepunt wist SVBV zelfs twee dameselftallen op de been te krijgen. Dit was echter maar van korte duur. Het aantal speelsters liep gedurende de jaren steeds verder terug, totdat er eind tachtiger jaren onvoldoende speelsters waren overgebleven om nog een elftal te vormen. Dit was dan ook het einde van het vrouwenvoetbal in Barchem. Op dit moment bestaat de vereniging uit zes senioren elftallen, een 45+ team voor de 7 tegen 7 competitie en vijf jeugdteams van JO8 tot en met JO19.

Bron: ‘Barchem, blik op de voormalige deelgemeente Laren Zuid vanaf 1861’. 

Mede door de zelfwerkzaamheid van het Onderhoudsteam (O-team) die ervoor zorgt dat het sportcomplex voortdurend in optimale conditie verkeert. Foto: PR.
Het kampioenselftal van SVBV uit het seizoen 1984-1985. Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode