Sporthistoricus Jurryt van de Vooren doet onderzoek naar de oorlogsslachtoffers bij voetbalclubs in Lochem. Foto: PR
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren doet onderzoek naar de oorlogsslachtoffers bij voetbalclubs in Lochem. Foto: PR

Onderzoek naar voetbal in oorlogstijd regio Lochem

Sport

LOCHEM - Sporthistoricus Jurryt van de Vooren doet onderzoek naar de oorlogsslachtoffers bij voetbalclubs in Lochem - te volgen via de website Voetbalmonument.nl. Op 2 mei vertelt hij hierover in de Bibliotheek Lochem. Van de Vooren en de Bibliotheek Lochem roepen daarvoor ook de hulp in van mensen uit de regio. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was voetbal de grootste sport van ons land, net als nu. Na de Bevrijding bleken er duizenden leden van voetbalclubs te zijn omgekomen, waarvan er 2212 met hun naam staan vermeld op het oorlogsmonument van de KNVB.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren doet al jaren onderzoek naar deze onbekende oorlogsslachtoffers. Op die manier heeft hij aangetoond dat deze groep zeer divers was, bestaande uit onder meer soldaten, verzetsmensen, Joodse voetballers en heel veel kinderen. Verder zijn er veel voetballers, die zijn omgekomen in Nederlands-Indië.

In de provincie Gelderland zijn er tot nu toe 269 voetballers gevonden, die in oorlogstijd zijn omgekomen. Ook deze Gelderse slachtoffers hebben allemaal een verschillende achtergrond. Het gaat om gesneuvelde voetballers (tot nu toe 21 namen), burgerslachtoffers (36), dwangarbeiders (31), Joodse voetballers (31) en verzetsmensen (29).

Onderzoek in Lochem
Tot nu toe zijn er nog geen namen gevonden uit Lochem, maar in de nabije omgeving waren er wel degelijk slachtoffers bij voetbalclubs, zoals in Borculo, Ruurlo, Vorden en Zutphen. Om meer inzicht te krijgen in de plaatselijke situatie doet Van de Vooren nu onderzoek in Lochem, in samenwerking met de Bibliotheek Lochem.

In de regio zelf is er ongetwijfeld veel kennis over het voetbal in de Tweede Wereldoorlog. Van de Vooren en de bibliotheek zijn hiernaar op zoek en hopen daarom dat mensen die informatie willen delen. Dat kan dan gaan om verhalen, foto’s en persoonlijke herinneringen. Alles is welkom via jurryt@sportgeschiedenis.nl. Ook voor algemene vragen en opmerkingen over voetbal in oorlogstijd kunnen mensen hier terecht.

Vanaf 1 april is er in de bibliotheek een informatiestand over dit onderwerp. Op 2 mei maakt Van de Vooren de resultaten bekend tijdens een lezing in de bibliotheek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant