Sportief gaat het BVC ‘73 voor de wind. De kleine dorpsclub speelt met het eerste mannenteam al vele jaren op landelijk niveau in de tweede divisie. Foto: PR.
Sportief gaat het BVC ‘73 voor de wind. De kleine dorpsclub speelt met het eerste mannenteam al vele jaren op landelijk niveau in de tweede divisie. Foto: PR.

Barchemse volleybalvereniging BVC ‘73 viert vijftigjarig bestaan

Sport

‘Er heerst een echt ‘wij-gevoel’ binnen onze vereniging’

Door Jan Hendriksen

BARCHEM – Zelf is hij alweer twintig jaar lid van de Barchemse volleybalvereniging BVC’73. En als je voorzitter Martijn Jansen vraagt wat hem in die twee decennia is bijgebleven en de vereniging zo kenmerkt dan is zijn antwoord: “De gezelligheid en saamhorigheid die er binnen onze vereniging heerst. Er heerst een écht ‘wij-gevoel’”.

Samen met medebestuurslid Dion Rouwenhorst is Martijn Jansen voor een interview in het kader van het vijftigjarig bestaan van de Barchemse volleybalvereniging aangeschoven aan de stamtafel in de gezelligste huiskamer van Barchem: dorpshuis ‘t Onderschoer en sinds de oprichting in 1973 de thuisbasis van de vereniging. 

Vijftig jaar BVC’73 is een hele mijlpaal voor een volleybalvereniging, in een klein dorp als Barchem, die momenteel bijna 150 leden telt en die in het afgelopen seizoen maar liefst zeven kampioenen telde. “Een ongekend aantal waar we dan ook ontzettend trots op zijn”, zo laat Dion Rouwenhorst weten die samen met Martijn Jansen in het tweede mannenteam uitkomt, die ook tot een van die kampioenen behoort en vanuit de promotieklasse naar de landelijke derde divisie promoveerde. Naast vier vrouwenteams telt BVC ‘73 momenteel maar liefst vijf mannenteams. Vier in competitieverband en een recreantenteam. “Daar zijn we trots op. Want dat is uniek in een tijd dat er steeds minder mannenteams in competitieverband uitkomen”, aldus Jansen. Op jeugdniveau zijn momenteel twee teams actief en drie CMV-teams. Om alle teams te kunnen laten trainen, zijn de beide velden in de sportzaal van ’t Onderschoer bijna alle avonden in gebruik door de volleyballers. 

Voor Jansen, Rouwenhorst en de mede bestuursleden waren de afgelopen twee jaren in coronatijd best wel spannend. “Hoe kom je hier als vereniging uit en gaan leden niet voor een andere vorm van vrijetijdsbesteding kiezen? Gelukkig is inmiddels gebleken dat we ook deze periode goed zijn doorgekomen. Met zelfs een groeiend ledenaantal doen we het als vereniging volgens mij fantastisch”, zo is de mening van Jansen.

De kleine dorpsclub speelt met het eerste mannenteam al vele jaren op landelijk niveau in de tweede divisie. Weliswaar bestaat de selectie grotendeels uit spelers van buiten het dorp. “Maar men heeft op een of andere wijze wel een binding met de vereniging. Zo wordt het team het volgend seizoen versterkt met twee jeugdspelers uit Neede die zelf de overstap naar BVC ‘73 hebben gemaakt”, zo verklaart Rouwenhorst. 

De gehele vereniging ondersteunt het eerste mannenteam bij thuiswedstrijden op fanatieke en sportieve wijze. Rouwenhorst doelt hierbij op de supporters die deel uitmaken van de Balkonside die de mannen met veel enthousiasme supporten. “Veel leden blijven na hun eigen wedstrijd op zaterdagmiddag ‘hangen’ in ‘t Onderschoer en besluiten na een middagje lekker sportief bezig te zijn geweest om samen onder het genot van een drankje af te sluiten met het supporten van het eerste mannenteam.”

Uiteenlopende activiteiten
Als vereniging heeft BVC ‘73 door de jaren heen uiteenlopende activiteiten rond het volleybal georganiseerd. Onder andere om geld in te zamelen, om mensen enthousiast te maken voor volleybal en gewoon voor het plezier. Dit gaat van het bekende Paasvolleybal, beachvolleybaltoernooien, Sixday in samenwerking met voetbalvereniging SVBV, jeugdkampen in samenwerking SVBV en gymnastiekvereniging DOS Barchem, vrijwilligersavonden, wc-papieractie, pepernotenactie, Sinterkerstborrel tot aan onvergetelijke eindfeesten. Ook de spontane activiteiten zoals het oliebollentoernooi, de succesvolle winterborrel en het après-ski feest georganiseerd door Dames 2. Een aantal van deze activiteiten, zoals het Paasvolleybal, de wc-papieractie, de Sinterkerstborrels en eindfeesten zijn inmiddels tradities en andere zijn misschien wel een traditie in wording.

Jubileumprogramma BVC’73 50 jaar
Tijdens het jubileum komend weekeinde hopen Jansen en Rouwenhorst heel Barchem bij de evenementen te betrekken. “Want juist de samenwerking met lokale ondernemers, dorpsbewoners en andere verenigingen is wat ons groot maakt en bestaansrecht geeft. Ook in de toekomst”, zo besluiten de twee bestuursleden.

Op maandag 29 mei bestaat BVC’73 50 jaar. In het kader van dit jubileum heeft een speciale jubileumcommissie in samenwerking met diverse leden/vrijwilligers een uitgebreid jubileumprogramma samengesteld. Vanaf vrijdagavond 26 mei tot en zondag 28 mei vinden er diverse sportieve en gezellige activiteiten plaats in dorpshuis ’t Onderschoer. Hieronder een kort overzicht van het programma.

– Vrijdagavond 26 mei is er vanaf 18.30 uur voor alle jeugd uit Barchem, Zwiep, Nettelhorst en omstreken lasergamen en een silent disco, waarvoor zich ruim vijftig kinderen hebben aangemeld.

– Zaterdag 27 mei wordt er om 15.00 uur gestart met de ludieke wedstrijd tussen het huidige eerste mannenteam team van BVC’73 tegen het All Starteam van BVC’73. Het All Starteam is het team dat in 2002 ongeslagen kampioen werd in de tweede divisie bestaande uit onder meer de Barchemers Walter Slotboom, Ties Lubberdink en Martijn Wildschut. Opvallend detail is dat Ties Lubberdink anno 2023 nog steeds deel uitmaakt van het eerste mannenteam van BVC ‘73. Daarna zal rond 17.00 uur een demonstratiewedstrijd gegeven worden door Jong Oranje. Met een selectie van maar liefst zestien toptalenten komen zij naar Barchem toe. Na de twee topwedstrijden is een buffet beschikbaar voor diegene die zich hiervoor hebben aangemeld. Tevens is er de hele middag een springkussen aanwezig voor kinderen. Als afsluiting van de dag is er groot feest in de Schotzaal met de band Bad Shoes en DJ Ronny Satink. Het hele zaterdagprogramma heeft een open karakter. Iedereen is van harte welkom. 

– Het feestweekend wordt voor alle BVC’73 leden zondag 28 mei om 14.30 uur afgesloten met een mixtoernooi met aansluitend een hapje en drankje. Verder is er ter ere van het jubileum een speciaal BVC’73 50 jaar magazine uitgegeven die inmiddels alle leden, sponsoren en vrienden van BVC’73  ontvangen hebben. Een magazine boordevol historie, interviews met (oud)-trainers en spelers, foto’s uit de oude doos en verrassende bijdrages van de volleybalteams. Johan Jansen en Jan Nijenhuis, (oud)leden van het eerste uur, mochten het eerste exemplaar in ontvangst genomen. 

Geschiedenis BVC ‘73
Voordat BVC ‘73 na de realisatie van dorpshuis ‘t Onderschoer in 1973 werd opgericht werd er eind jaren zestig van de vorige eeuw ook al volop gevolleybald in Barchem. In 1968 kwamen namelijk enkele inwoners uit Barchem bij elkaar aan de Heidehoflaan om samen gezellig volleybal te spelen. De heren Van Batavia, Schurning, Smege, Bosch en Nijenhuis vormden samen de grondleggers en zijn de eerste volleyballers in het dorp. In samenwerking met de Borculose touwtrekvereniging Heure lukte het in 1969 de grondleggers om een eigen volleybalvereniging in Barchem op te richten. De Heure was ook de eerste naam van de vereniging. De volleyballers waren te herkennen aan het opvallende gele spelerstenue. De volleyballers maakten in de zomermaanden gebruik van een buitenlocatie, het sportveld aan de Beukenlaan. In de wintermaanden werd onderdak gezocht in sportaccommodaties bij omliggende dorpen. De eerste binnenlocatie werd het dorpshuis in Geesteren, het Zunneke. Het enthousiasme voor de volleybal verspreidde zich als een olievlek door het dorp. Door het groeiende aantal volleyballers moest er gezocht worden naar een grotere speellocatie.

In de daaropvolgende tijd werd gebruik gemaakt van verschillende locaties, waaronder de gymzaal aan de Schoolstraat in Ruurlo, de huishoudschool aan het Van Lutterveltplein en de LTS in Lochem. Ondertussen waren de voorbereidingen voor het bouwen van een eigen dorpshuis met sportzaal in Barchem in volle gang. De Barchemse bevolking moest vijf procent van de kosten voor het dorpshuisgedeelte (260.000 gulden) zelf bijeenbrengen. Na enkele jaren onder de naam van De Heure gevolleybald te hebben werd in 1973 een eigen bestuur door de volleyballers opgezet. De gele spelerstenues zijn ingeruild voor de oranje shirts met een blauwe streep.

Begin jaren ‘80 werd de volleybalvereniging uitgebreid met het eerste jeugdteam. In eerste instantie een gemixt team. Dit groeide in de loop van de jaren uit tot een succesvolle jeugdlijn met meerdere jongens- en meisjesteams. De ooit zo moderne sportzaal van ‘t Onderschoer was te smal en te laag en werd in 1990 afgekeurd voor het spelen van volleybalwedstrijden. In de jaren negentig was BVC ‘73 zes jaar genoodzaakt om de hoger spelende teams onder te brengen in Ruurlo en Vorden om de officiële wedstrijden te kunnen blijven spelen. Op 3 maart 1996 werd de fors grotere zaal officieel in gebruik genomen.

Het succesvolle mannenteam van BVC '73 uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode