Marjolijn Pezy, Christa Smit en Erna Eilers onthullen het certificaat Uniek Sporten bij LTTC De Toekomst. Foto: Mariëlle Frielinck
Marjolijn Pezy, Christa Smit en Erna Eilers onthullen het certificaat Uniek Sporten bij LTTC De Toekomst. Foto: Mariëlle Frielinck

Erkenning voor 40 jaar aangepast sporten

Sport

LOCHEM - Tafeltennisvereniging LTTC De Toekomst uit Lochem heeft afgelopen woensdag uit handen van Marjolijn Pezy, projectleider Aangepast Sporten van Welzijn Lochem, het certificaat Uniek Sporten ontvangen. Het schildje prijkt aan de muur van de sportkantine en werd onder toeziend oog van leden en vrijwilligers feestelijk onthuld door Christa Smit, lid aangepast tafeltennis van het eerste uur.

Door Mariëlle Frielinck

Nieuwe website
“Het certificaat Uniek Sporten bestaat nu twee jaar en geeft aan dat een vereniging openstaat en toegankelijk is voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking”, legt Marjolijn Pezy uit. “Belangrijk hierbij is een goede informatievoorziening is, zodat het laagdrempelig is en mensen de vereniging makkelijk weten te vinden.” Erna Eilers is de drijvende kracht achter het aangepast tafeltennis binnen de club: “We hebben de website helemaal doorgespit en opnieuw opgezet met duidelijke overzichtelijke informatie en foto’s. We zijn dan ook heel trots op deze erkenning.”

Iedereen kan meedoen
Erna: “Al bijna 40 jaar biedt LTTC De Toekomst de mogelijkheid voor aangepast sporten. Ik heb altijd voor Anke Marjolijn gewerkt en toen ik daar begon ben ik samen met een paar collega’s al vrij snel gestart met een groep bewoners. En sindsdien is er elke week een uurtje aangepast sporten. De materialen passen we aan naar wat de speler nodig heeft. De meesten spelen schuiftafeltennis zonder net, met een half batje, een iets grotere bal en opstaande randen aan de tafel. De materialen maken we zelf. De batjes bijvoorbeeld zagen we door en plakken er een stuk tuinslang op, zodat het goed over de tafel schuift. Heel simpel, maar het werkt. Onze ‘handige Harry’ Bert Broens bedenkt en maakt het meestal. We willen dat iedereen kan meedoen en indien nodig passen we de materialen aan. Zo hebben we ooit een belletje in een bal geplaatst, zodat een blind lid kon meespelen.”

Integratie
De Lochemse tafeltennisvereniging heeft gelukkig een groot aantal vrijwilligers, anders zou dit niet mogelijk zijn. Als er op de woensdag van 19.00 tot 20.00 uur gespeeld wordt, zijn er altijd mensen die ballen rapen en helpen waar nodig. De trainingen worden verzorgd door Anja en zij bedenkt elke week weer leuke variaties en spelletjes. Verder worden er af en toe toernooien georganiseerd. Clubs uit heel Nederland komen dan naar Lochem om een balletje te schuiven. “Voor de mensen met een beperking betekent dit heel veel, want het haalt ze uit hun isolement. Het mooie is ook dat de mensen met een beperking in contact komen met de reguliere leden. We trainen bewust op de woensdagavond, dan zijn de recreanten er ook en zodoende integreren ze helemaal in de club.”


llttcdetoekomst.nl/mindervaliden

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode