De slipjacht van Barchem is een traditie. Foto: Wybrich
De slipjacht van Barchem is een traditie. Foto: Wybrich

Kletsnat najaar zet (ook) streep door slipjacht Barchem

Sport

BARCHEM - Paarden, ruiters, amazones en de honden zijn in topconditie. Een prachtige route is uitgestippeld door de glooiende omgeving en landschappen van Barchem. De natste oktobermaand ooit gemeten en de aanhoudende regen in november maakt dat de jaarlijkse slipjacht, die woensdag 22 november 2023 zou plaatsvinden, niet door kan gaan. Onlangs moest het Vordense Slipjacht Comité al dezelfde keuze maken.

De slipjacht van Barchem is een traditie. Een slipjacht is een recreatieve sport, een ‘spelletje’ met honden en paarden. Een sliptrekker trekt een geurspoor door het landschap, wat door de foxhounds wordt ‘uitgewerkt’. Op enige afstand daarvan volgen de paarden met hun ruiters en amazones. De route bestaat uit meerdere ‘runs’, na elke run is er een stop. Deze pauzes, worden ingelast om de paarden en de honden uit te laten rusten, maar zeker ook om de sliptrekker de tijd te geven om de volgende run te trekken. Dierenwelzijn staat ook in deze tak van de paardensport bovenaan.

“We hadden als slipjachtcomité een prachtige gedeeltelijke nieuwe route uitgedacht. Hierbij werken wij nauw samen met de lokale boeren en landeigenaren. Het land is nu zo nat, dat we het moeten sparen. Daarnaast staat het dierenwelzijn bij ons altijd bovenaan. Hopelijk hebben we volgend jaar meer geluk met het weer en kunnen we dan weer genieten van een mooie slipjacht.”, aldus het slipjachtcomité Barchem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode