Bij Tractor Pulling Lochem staat veiligheid en gezelligheid centraal. Vlnr. Tom en Gerrit Esselink. (Foto: Arjen Dieperink)
Bij Tractor Pulling Lochem staat veiligheid en gezelligheid centraal. Vlnr. Tom en Gerrit Esselink. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

'Feestje rondom tractor pulling is net zo belangrijk'

  Sport

Aankomende zaterdag is het weer zo ver. Voor de 35e keer wordt op het Esselinkland aan de Brinkerinkweg 1 in Barchem de Tractor Pulling Lochem gehouden. Op de site van de organisatie worden de dagen, uren, minuten en zelf op de seconde afgeteld wanneer het evenement van start gaat. Vanaf het middaguur is het terrein open en kunnen de fans de tractoren aanschouwen.

Barchem – Om 15.00 uur beginnen de wedstrijden en daar Tractorpulling voor het hele gezin een dagje uit is, is er voor de kleintjes een ruimte waar men zich kan vermaken met een springkussen, mini trekkers of stoeien tussen het hooi. Tractor Pulling Lochem is ondergebracht in een stichting bestaande uit Gerrit Esselink (voorzitter), Ronald Klein Geltink (secretaris) Ton Eikelenboom (penningmeester) en Tom Esselink (lid en zoon van Gerrit).

Gerrit Esselink (63): "Het is allemaal begonnen in 1979. Met een stel kameraden zat ik in de landbouwmechanisatie en we zagen een wedstrijd met trekkers in Ruurlo.

Het idee was snel geboren om ook mee te doen. Ik had geen trekker, dat was geen probleem. Er werd een trekker geregeld en veel aan gesleuteld.

Wij deden mee in Drachten en selecteerden ons voor het nationaal kampioenschap in de Flevohof. Daar werden we eerste. Dit smaakte naar meer. Wij bouwden onze speciale trekker. In 1982 kwam ik in gesprek met Berend Jan van Lent, organisator van het tractor pulling in Ommen.

Hij adviseerde mij in Lochem een wedstrijd te organiseren. Het wordt in Barchem georganiseerd omdat wij daar grond hebben liggen." De wedstrijd vindt plaats onder auspiciën van de Nederlandse Truck en Tractor Pulling Organisatie (NTTO).

De NTTO stelt strenge veiligheidseisen aan het evenement. Zo mag niet richting het publiek worden gereden. De pers zit niet meer langs de gehele baan maar in een aparte afzetting.

Gerrit Esselink: "Wij worden bijgestaan door zo'n negentig vrijwilligers die zorgen voor de parkeerplaatsen, bewaking, begeleiden tractoren, brandveiligheid, EHBO, horeca, etc. Zonder hun bijdrage kunnen wij het evenement waar zo'n achtduizend personen op afkomen niet organiseren."

Zoon Tom: "Het feestje om de pulling is net zo belangrijk. Wij hebben voor onze sponsoren ook een feest georganiseerd. De winkelstraten op het evenemententerrein zijn verdwenen. Wij hebben gekozen voor een groter opgezet winkelterrein."

De Esselinks zijn ook deelnemers, het is de vierde tractor die men vanaf 2008 gebruikt. De Hurricane van vader en zoon Esselink is ingedeeld bij de Superstock en zal daar als tweede in baan 1, na 19.40 uur, starten. Om 22.00 uur gaan de poorten van het terrein wagenwijd open en kan iedereen meedoen met de afterparty.

Meer berichten