Met plezier op de fiets is het belangrijkst voor Annemoon van Dienst. Foto: Monique Tulner
Met plezier op de fiets is het belangrijkst voor Annemoon van Dienst. Foto: Monique Tulner

‘Hoge pieken, diepe dalen’

Sport Lochemse Sportprestaties 2023

GORSSEL/LOCHEM - Annemoon van Dienst uit Gorssel draait al heel wat jaren mee in de top van de professionele mountainbikewereld, terwijl ze nog maar 21 jaar is. Ze stond vaak op het podium, maar heeft ook de mindere mooie kant van meedoen op het hoogte niveau ervaren. Dat ze een echte topper is heeft ze bewezen door zich vanuit een diep dal terug te vechten. Annemoon kan dus niet ontbreken in de lijst van atleten die de Lochemse Sportpenning ontvangen uit handen van Tom Kleissen en Marjolijn Pezy, werkgroepleden van de Lochemse Sportprestatie. 

Door Mariëlle Frielinck

Jong geleerd..
Annemoon fietst al vanaf haar 9e. Ze werd aangestoken door haar vader die regelmatig meedeed aan toertochten op de mountainbike en werd lid van ETP Zutphen. In eerste instantie had ze geen zin in wedstrijden. Annemoon legt uit: ”Ik was heel verlegen en zag die wedstrijden niet zitten, maar bij de club zagen ze wel dat ik het in me had. Mijn oom heeft me toen over de streep getrokken. Hij beloofde me honderd euro als ik aan vijf wedstrijden zou meedoen. Sindsdien heb ik aan veel competities deelgenomen en vaak gewonnen. Ik ben toen overgestapt naar het professionele MTB Team Zwiep uit Hengelo (O). In 2013 heb ik voor het eerst het NK Jeugd gewonnen en de jaren daarna werd ik ook steeds eerste bij de Jeugd en de Nieuwelingen (een categorie tussen de jeugd en senioren in). Zomers mountainbikete ik en in de winter deed ik mee aan veldrijden en daar ben ik ook een keer 1e geworden op het NK.”

Anderhalf jaar de fiets op slot
Op haar 16e werd Annemoon gevraagd voor een talententeam in Sittard. Ze woonde er intern, trainde dagelijks en studeerde fysiotherapie. Door een combinatie van factoren ging het mis. “Ik was nog heel jong, maar had al veel verantwoordelijkheden. Ik trainde 15 á 25 uur in de week en deed er een fulltime studie naast. Ik mistte mijn familie heel erg en de druk werd me te veel. Ik kreeg een burn-out en werd depressief. Ik ben gestopt en heb anderhalf jaar niet meer naar mijn fiets omgekeken. Met hulp van een psycholoog ben ik uit het diepe dal geklauterd. Uiteindelijk begon het toch weer te kriebelen en ben ik weer gaan fietsen bij Team Zwiep. Langzaamaan kwam de drive terug en inmiddels heb ik weer meegedaan aan een EK en een WK.”

Annemoon traint wekelijks en doet in de weekenden met haar team mee aan wedstrijden. “Daarnaast doe ik veel aan kracht- en conditietraining, door te zwemmen of hard te lopen. Niet alleen maar verplicht uren op de fiets, maar de afwisseling geeft mij veel plezier en dat is nu het belangrijkst. Ik ben gestopt met het veldrijden in de winter en dit jaar fiets ik alleen de wereldbekerwedstrijden in Europa. Het belangrijkste is dat ik met een lach op de fiets zit, dan komt de rest vanzelf.”

Annemoon in actie zien? Veel mountainbikewedstrijden zijn te volgen op Eurosport of via Youtube. Ook is ze lid van de Zwarte Cross Talententuin, waar ze maandelijks een blog bijhoudt over haar belevenissen.

De Lochemse Sportprestaties 2023
In de gemeente Lochem zijn heel wat sportclubs en -verenigingen voor jong en oud. Sommige groot andere met slechts een paar leden. Wat veel mensen niet weten is dat er in de gemeente ook vele kampioenen zijn. Regionaal, landelijk en zelfs wereldkampioenen! De Sportraad Lochem wil in samenwerking met Welzijn Lochem de sporter in het zonnetje zetten en heeft daarvoor een speciale prijs in het leven geroepen. De komende weken reiken vooraanstaande Lochemers de penning voor de Lochemse Sportprestatie 2023 uit aan bijzondere sporters.  Alle interviews zijn terug te lezen op www.berkelbode.nl/lochemsesportprestaties2023.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant