Peter Alferink nodigt iedereen uit om mee te doen met de fietsdag op 26 mei. Foto: Arjen Dieperink

Peter Alferink nodigt iedereen uit om mee te doen met de fietsdag op 26 mei. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Harfsen is klaar voor eerste fietsdag van het jaar

Sport

HARFSEN - Het was eerst een jaarlijks terugkerende fietsvierdaagse in Harfsen. Maar omdat de belangstelling terugliep is het evenement omgezet naar een fietsdag, die tweemaal per jaar wordt gehouden. De eerstvolgende is op 26 mei.

Door Arjen Dieperink

Peter Alferink zit voor het dorpshuus Hoeflo, het startpunt van de fietsdag. Peter is een van de zes personen die de fietsdag hebben uitgezet. “Men wilde nog wel een mooie fietstocht maken maar niet vier dagen achter elkaar. Daarom hebben wij besloten de fietsvierdaagse om te bouwen naar twee fietsdagen in het jaar. Een zondag in mei en een in september”, aldus Peter die door een andere baan 37 jaar geleden in Harfsen terechtkwam. “Als je in een dorp komt te wonen, moet je je ook inzetten voor de leefbaarheid. Ik zit zelf in twee verenigingen waaronder die van de fietsvierdaagse Harfsen.

De fietsdag kent twee routes. De korte meet 25 kilometer en de lange route 57 kilometer. “De lange route gaat net als de korte richting Bathmen. Het verschil is dat de langste route een achtvorm heeft. De fietsers komen twee keer langs het rustpunt en die van de korte route één keer”, aldus Peter.
Deze keer gaat de fietsdag door zijn geboortegrond. Moeiteloos somt Alferink de straatnamen op die de deelnemers zullen passeren. Veel van hen zullen volgens hem het gebied niet kennen en vaststellen hoe mooi het daar ook is.
De fietsroute wordt door twee leden van de werkgroep uitgezet en door twee anderen gecontroleerd. “Het gevaar bestaat dat je het gebied zo goed kent dat het vanzelfsprekend is dat je bij een bepaalde kruising of boom moet afslaan. Voor een ander is dat niet duidelijk en daarom moet de routebeschrijving wel goed in elkaar worden gezet. Die kan dus beter worden nagekeken door iemand die het gebied niet kent”, legt Peter uit.

Vorig jaar deden 120 personen aan de fietsdag mee. De organisatoren hopen nu op nog meer deelnemers, zeker als het weer ook meewerkt. De deelnemers mogen vanaf 11 uur vertrekken maar tot 13 uur kan men zich nog inschrijven bij het dorpshuus Hoeflo. Deelname kost 3,50 euro en voor basisschoolkinderen 2,50 euro. Na terugkeer van de fietstocht wordt men bij Hoeflo onthaald met muziek en staan er een hapje en drankje klaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant