De estafetteloop van ruim 175 kilometer is al tientallen jaren een begrip in de Nederlandse studentenwereld met Barchem als een van de herstartlocaties. Foto: Jan Hendriksen

De estafetteloop van ruim 175 kilometer is al tientallen jaren een begrip in de Nederlandse studentenwereld met Barchem als een van de herstartlocaties. Foto: Jan Hendriksen

Barchem weer herstartlocatie in jaarlijkse Batavierenrace

Sport

Estafetteloop dit jaar maand later dan gewoonlijk

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Menigeen in Barchem en omgeving had hem al gemist: de jaarlijkse Batavierenrace. Doorgaans staat die eind april op de rol, zo ook de afgelopen jaren. Maar dit jaar vindt de race pas op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei plaats.

Het was dit jaar voor de 52ste editie ook de bedoeling om de race eind april te programmeren. Maar dat bleek geen optie. Zaterdag 27 april was het immers Koningsdag, een week later Bevrijdingsdag, gevolgd door Hemelvaart en Pinksteren, waardoor het weekeinde van vrijdag 24 op zaterdag 25 mei pas de eerstvolgende mogelijkheid was.

Ander feest
En zo kan het gebeuren dat Barchem dit jaar ruim een maand later dan normaliter wordt overspoeld door duizenden estafettelopers, grotendeels studenten. Want Barchem is ook dit jaar als vanouds een van de drie herstartlocaties van de estafetteloop.
Grote gevolgen heeft de wijziging in de planning niet gehad aldus de organisatie. Het enige verschil is dat het grote feest na afloop er in Enschede er anders uit is komen te zien. Normaal gesproken vieren de deelnemers dat in de grote tent op het Ganzenveld van de Universiteit Twente in Enschede. In die tent wordt dan steevast ook Koningsdag en Bevrijdingsdag gevierd. Maar in het Batavierenweekend is die tent al weg. Dat betekent niet dat er geen feest volgt, maar dat zal op een andere manier zijn.

Begrip
De estafetteloop van ruim 175 kilometer is al tientallen jaren een begrip in de Nederlandse studentenwereld. De race, die start in Nijmegen en duizenden deelnemers trekt, gaat door de Achterhoek en Twente om uiteindelijk te eindigen op de Universiteitscampus in Enschede, waar de laatste lopers, vaak gehuld in bizarre kostuums, finishen op de atletiekbaan.

Studenten
De redactie van de Berkelbode wil graag in contact komen met studenten uit de gemeente Lochem die dit jaar deelnemen aan de Batavierenrace. Zij kunnen telefonisch of via WhatsApp contact opnemen met het nummer 06-2088 3356.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant