Foto:

Swarthoffs jongensdroom bewaarheid

  Sport

Vraag een willekeurig kind op de basisschool wat het later zou willen worden, dan krijgt men regelmatig de antwoorden, politieagent, brandweerman of voetballer. Het laatste zat bij Kevin Swarthoff al vroeg tussen de oren. Hij zag zich wel in het veld staan. Als vijfjarige kwam hij bij Sportclub Lochem terecht, met grote gevolgen.

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Als jochie kwam de in Lochem geboren en getogen Kevin Swarthoff bij de junioren van Sportclub Lochem terecht. Een stap die uiteindelijk zijn toekomst zou gaan bepalen.

Kevin Swarthoff (26) klom toen langzaam door tot E. "Eigenlijk wou niemand in E4 keeper zijn. het was voor mij toen ook niet mijn ding. Zelf speelde ik linksvoor of in het midden. Op toerbeurt moest altijd wel iemand keepen, tot het moment dat ik aan de beurt was. Eenmaal keeper vond ik het wel leuk. Op de bal springen, duiken en meespelen. Toen ik thuis kwam zei ik tegen mijn vader dat ik keeper wou gaan worden. Mijn vader antwoordde in de trant van: 'als jij wil keepen moet je ook op keeperstraining gaan' .

Toen Swarthoff in het D1-selectie-elftal speelde werd hij gespot door FC Twente. Er werd gevraagd hoe lang hij al keepte. Toen bleek dat het slechts een half jaar was, liet men blijken belangstelling te hebben. Kevin Swarthoff kan één wedstrijd toen hij onder de vijftien als keeper speelde, nog goed herinneren.

"Wij kwamen toen ver in de bekerfinale en speelden tegen de profs van AGOVV uit Apeldoorn. Eerst werd het voor ons 1 - 0 , eindstand werd 1 -1, geen slecht resultaat voor ons toen als amateurs."

Onder de zestien speelde Swarthoff mee in het Nederlands elftal in Aruba. Rond zijn zestiende, zeventiende levensjaar werd een probleem geconstateerd. Kevin Swarthoff was uitgegroeid en bleef steken op 176 centimeter. Swarthoff: "Men wou een keeper hebben van 185 centimeter. Dat ging bij mij het niet meer worden."

Na de meester Propschool ging hij naar het Stedelijk Dalton in Zutphen. Later zat hij op de MBO sport en marketing in Deventer en deed op 22-jarige leeftijd de Hogeschool Arnhem Nijmegen Pedagogiek.

Kevin Swarthoff kwam uiteindelijk terecht bij de Gelderse Keeperstraining van Edwin Susebeek.

Toen Swarthoff 19 jaar was, werd hij door Susebeek gevraagd hoe hij het zou vinden om bij de Graafschap de jongste keeperstraining te geven.

Tegenwoordig geeft hij bij de Graafschap ook training aan onder de veertien tot onder de negentien. Swarthoff: "Wij kennen bij de Graafschap vijf bouwstenen bij de keeperstraining: Techniek met bal; techniek zonder bal; tactische positie en opstelling; atletisch, fysiek en mentaal ; Coach en leiding geven. Al deze bouwstenen geeft ik één keer in de week ook door tijdens de keeperstraining van Sportclub Lochem."

Zijn ambitie is om na De Graafschap bij een topclub te werken.

Meer berichten