Voorzitter van de Fiets 4daagse Harfsen,Wim Wichters, is er klaar voor.
Voorzitter van de Fiets 4daagse Harfsen,Wim Wichters, is er klaar voor. (Foto: Arjen Dieperink)

Fietsvierdaagse Harfsen, groot succes

  Toerisme

Op maandag 9 juli is het weer zover. Voor de 38ste keer zal dan om 18.30 uur de avondfietsverdaagse te Harfsen van start gaan. Een fenomeen dat hoe langer en meer bekendheid geniet en is ontstaan uit een initiatief van 3VO (voorganger van Veilig Verkeer Nederland) en het hoofd van de basisschool uit Harfsen.

Door Arjen Dieperink

Harfsen - Voorzitter Wim Wichers: "Voorafgaand aan de basisschoolvakantie hebben wij de avondfietsvierdaagse georganiseerd. De gemeente Lochem profileert zich als de fietsgemeente en heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in nieuwe fietspaden. Derhalve zijn de routes in de omgeving van Harsen uitgezet die nog nooit eerder in de routebeschrijving van de avondfietsvierdaagse waren meegenomen."

In 1981 werd voor het eerst de avondfietsvierdaagse gehouden. Het was een initiatief van het voormalig hoofd van de basisschool uit Harfsen, meester Jan van Ingen, en het bestuur van 3VO. Jaren lang hebben zij de fietsvierdaagse georganiseerd tot 3VO in Harfsen werd opgeheven. Daarna werd er een commissie gevormd die de handschoen oppakte en voor de continuïteit zorgde.

De avondfietsvierdaagse begint alle vier dagen om 18.30 uur. Dit geeft voor de ouders met kinderen ook mooi de gelegenheid om mee te kunnen doen. Tevens kunnen de vrijwilligers, de vereniging telt met het dagelijks bestuur acht leden die alles regelen, de routes en controlepunten uitzetten. Wim Wichers: "Wij zijn ontzettend blij met de steun die wij van de Harfsense ondernemersvereniging krijgen. Zij bieden bij twee controlepunten de deelnemers een traktatie aan. Ook krijgen wij ondersteuning van de Oranjevereniging en staat de muziekvereniging ons ook regelmatig bij. Hoe een klein dorp als Harfsen als een gemeenschap groot kan zijn is toch prachtig."

Het start- en eindpunt is iedere avond in het Dorpshuus Hoeflo. Het Dorpshuus stelt gratis aan de deelnemers. de accommodatie ter beschikking. Inschrijven kan tot 18.00 uur en om 18.30 uur krijgen de deelnemers de routebeschrijving. Wichers: Onze mensen moeten direct na hun werk de routes uitzetten en wij verstrekken pas om 18.30 uur de routebeschrijving om tijd te winnen. Met de elektrische fietsen is men tegenwoordig nog sneller dan wij de route hebben uitgezet."

Gemiddeld doen zo'n, afhankelijk van het weer, 300 deelnemers ieder jaar met het evenement mee. Er zijn dit jaar vier verschillende routes gepland. De eerste avond fiets men de route Laren / Almen. De tweede dag Epse / Gorssel, daarna Loo Bathmen / Wippert en tenslotte Epse / Bathmen. Het is tevens mogelijk om maar één avond mee te fietsen. Wim Wichers: Het fietsen is voor alle leeftijden. Iedereen kan meedoen. "Traditioneel wordt de laatste fietsavond afgesloten met een BBQ. Voor de 40ste avondfietsvierdaagse vieren wij dit groots."

Meer berichten