Theo en Miranda Blaauw bij één van hun Witte Wieven. (Foto: Arjen Dieperink)
Theo en Miranda Blaauw bij één van hun Witte Wieven. (Foto: Arjen Dieperink) (Foto: )

Witte Wieven weer terug in Zwiep

  Toerisme

Al eeuwen zijn de wieven in Zwiep aan het rondwaren, althans dat wou Gerrit Postel (1922 - 2014) de bezoekers van de Witte Wieven laten geloven. De Witte Wieven is een lokale legende. De oorsprong komt na alle waarschijnlijkheid uit de Germaanse tijd. In de diepe kuil op de Lochemse berg woonden de Witte Wieven. Zij wilden niet gestoord worden. Deed je dat wel dan bracht het groot onheil. Droeg je ze een goed hart toe dan kon je rekenen op hun loyaliteit. Volgens de legende werd een bruidspaar dat op een oude boerderij zou hebben gewoond ooit door de Witte Wieven beloond met een gouden spit en schotel.

Door Arjen Dieperink

Zwiep - Midden 20ste eeuw begon de bakker Gerrit Postel de legende rond zijn bakkerij in Zwiep 'leven' in te blazen. Met beitel en hamer, doch ook me een kettingzaag, maakte hij beelden van dames gehuld in witte lakens. Vaak werden de beelden voorzien van Achterhoekse teksten waarbij de vertaling ook in het Nederlands vermeld stond.

Gerrit, liefst Gait genoemd, Postel wist de legende commercieel een succes te maken. Generaties zijn met de creaties van Postel opgegroeid. Langzaam maar zeker breidde de creaties op het erf rondom de bakkerij uit. Zelfs een waterput herbergde een wit wief en een boomstronk met kleurige kabouters maakte er ook deel van uit. Ook hingen de Witte Wieven in de bomen of waren voorzien van een grote bezemsteel. Ook bestond er het Weerwief, deze voorspelde het weer met onder andere de tekst: 'Ak nat bin, dan rêgnt'. Om de ouders met kinderen verder te vermaken stonden er speeltoestellen en kon men er koffie en frisdrank bestellen, aangevuld met iets lekkers uit de bakkerij. Uiteindelijk werd de formule van Gait Postel een groot succes. Hij verkocht tegen het eind van zijn leven de uitspanning De Witte Wieven.

Postel overleed op 20 januari 2014. Zijn familie omschreef bakker Gait van de Witte Wieven in de rouwadvertentie hem als: creatief, eigenwijs, humoristisch, ondernemend en vooral betrokken. Willem Zeijlemaker kocht de Witte Wieven en vond een ondernemer die het wou exploiteren. Dit werd geen succes en de ondernemer en de eigenaar raakten in een juridische strijd dat uiteindelijk werd beslecht door de rechter. De ondernemer moest vertrekken. Het sprookje Witte Wieven bleek bijna als een kaarsje uit te gaan tot in het najaar van 2016 Theo en Miranda Blaauw in de uitspanning stapten. Het echtpaar Blaauw heeft vele jaren met groot succes café Merlot gerund en waren op zoek naar een nieuwe uitdaging. De naam is veranderd in Restaurant en spelerij De Witte Wieven. Het biedt gelegenheid voor een kopje koffie, eten en feesten. Het kinderheksenbos is grondig opgeknapt. Voor de kinderen is er genoeg te beleven. Deze week worden er 20 nieuwe Witte Wieven geplaatst.

Meer berichten