Sluiscomplex Eefde. Foto: Wilco van Dijen
Sluiscomplex Eefde. Foto: Wilco van Dijen

Intrekken beperkt schutten sluis Eefde

Vervoer

EEFDE -  Rijkswaterstaat heeft bij sluis Eefde met ingang van 16 september het beperkt schutten ingetrokken. Als gevolg van de toegenomen wateraanvoer via de Rijn is de waterstand bij Eefde weer op niveau en kan het waterpeil op het Twentekanaal worden gehandhaafd.

Bij het gemaal Eefde en in de Zuiderkolk van sluis Eefde zijn tijdelijke pompen geplaatst, die de functie van het gemaal overnemen bij laagwater. De pompen hebben het water uit de IJssel omhoog gepompt naar het Twentekanaal. Hiermee is voorzien in de behoefte naar water en schade voorkomen aan dijken en kades. Om geen water te verliezen tijdens het schutproces is beperkt schutten ingesteld. Als gevolg van de toegenomen wateraanvoer via de Rijn is beperkt schutten op dit moment niet meer nodig. Gezien de onvoorspelbaarheid van verwachte neerslag in het stroomgebied van de Rijn zijn nog wel enkele pompen in gebruik in de Zuiderkolk. Deze is daarom nog gestremd voor de scheepvaart. 

Sluis Eefde en Twentekanalen
Sluis Eefde ligt in de IJssel, aan het begin van de Twentekanalen op de route naar Enschede en Almelo. De sluis wordt ook wel de poort van Twente genoemd. Dat is omdat het voor de binnenvaart de enige toegang is tot de Twentekanalen. Het is een belangrijke, logistieke schakel in de Europese scheepvaartverbinding. Het Twentekanaal is ook een belangrijke schakel in het watersysteem van Twente, Achterhoek, het noordoostelijk deel van Overijssel en een deel van Drenthe, waarmee deze gebieden van water worden voorzien.

Kijk voor meer informatie op www.vaarweginformatie.nl of bel met de (gratis) landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 (7 dagen per week bereikbaar: ma t/m vr van 07.00 tot 20.00 uur en za en zo van 10.00 tot 18.30 uur).

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode