Afbeelding

Gemeenteraad bespreekt woningbouwplannen Barchem, Eefde, Epse/Joppe en Gorssel

Wonen

LOCHEM - De gemeenteraad bespreekt tijdens de politieke avonden op 3 en 11 april de kernvisies ‘Wonen’ voor Barchem, Eefde, Epse/Joppe en Gorssel. Inwoners en organisaties kunnen op 3 april de gemeenteraad laten weten wat hun mening is over deze kernvisies, waarin per kern beschreven wat er nodig is op het gebied van woningbouw. Het gaat om het aantal nieuwbouwwoningen, type woningen en locaties voor de periode tot 2030.

Nadat de meesprekers/belanghebbenden op maandag 3 april hun bijdrage hebben geleverd, gaan de raadsleden op dinsdag 11 april in gesprek met elkaar en met de wethouder. Aan het eind van de vergadering besluiten de raadsleden wanneer zij het onderwerp opnieuw gaan bespreken: naar verwachting is dat op 24 april.

Inspreken
Als inwoners willen inspreken tijdens het tafelgesprek in het gemeentehuis kunnen zij zich aanmelden tot maandag 3 april via de griffie. Dit kan via het aanmeldformulier dat is te vinden op www.lochem.nl/politiekeavond, 0573 - 28 92 22 of via griffie@lochem.nl. Per organisatie/vereniging mag er één persoon inspreken. Schriftelijk mening geven over de kernvisies kan ook, tot uiterlijk t/m 2 april 2023. Dit kan gemaild worden naar griffie@lochem.nl of per post naar: Gemeente Lochem, t.a.v. De Griffie, Postbus 17, 7240 AA Lochem.

Locaties per kern
De woningnood is hoog. Ook in de gemeente Lochem is een grote behoefte aan woningen voor starters, ouderen en gezinnen. Daarom is nieuwbouw noodzakelijk. Deze kernvisies Wonen geven per kern helderheid over wat nodig is op het gebied van wonen.

- In totaal staan voor Barchem 74 woningen voor de periode tot 2030 gepland, waarvan circa 35 op nieuwe locaties. De voorkeurslocatie voor nieuwbouw in Barchem is Barchem-Zuidoost, tussen de Ruurloseweg en de Molenweg;

- Voor Eefde staan voor de periode tot 2030 196 woningen gepland, waarvan circa 70 op nieuwe locaties. De voorkeurslocaties voor nieuwbouw zijn 2 locaties in Eefde: de inbreidingslocatie Sportveld Detmerskazerne en de uitbreidingslocatie Rustoordlaan;

- In Epse en Joppe is de planning om 53 woningen te bouwen, waarvan 40 woningen op nieuwe locaties. De keuze voor de nieuwbouwlocatie is gevallen op Waterdijk-West (ten zuiden van de Dortherweg) in Epse. 

- Voor Gorssel komen er naast de nieuw te bouwen woningen op de locatie Bloemenkamp, 165 woningen bij in de periode tot 2030. Daarvan komen er 100 op nieuwe locaties. Daarmee komt het totaal aantal nieuw te bouwen woningen op ongeveer 208. Het precieze aantal woningen dat op de locatie Bloemenkamp terugkomt is nog niet bekend. De voorkeurslocaties voor nieuwbouw in Gorssel zijn de inbreidingslocatie Mogezomp en de uitbreidingslocaties Smitskamp en Gorssel Noord-Oost.

De gemeente Lochem wil in de periode tot 2030 worden ruim 1300 nieuwe woningen verdeeld over de kernen gebouwd. Voor ongeveer 800 woningen zijn nieuwe woonlocaties nodig. Vorig jaar zijn de voorontwerp kernvisies Wonen voorgelegd en kon iedereen zijn mening kenbaar maken. In een aantal gevallen hebben deze tot aanpassing van de kernvisies geleid. De kernvisies Wonen en het raadsvoorstel zijn in te zien op www.lochem.nl en bij de publieksbalie in het gemeentehuis en in Den Oldenhof in Gorssel.

Uitvoering van de plannen
Nadat de raad de kernvisies Wonen heeft vastgesteld wordt begonnen met het opstarten van ruimtelijke procedures. Dit verschilt per locatie en is afhankelijk van de initiatiefnemer. Belangrijke stappen daarin zijn het vinden van overeenstemming tussen de grondeigenaren, het opstellen van het stedenbouwkundig plan en het doen van onderzoeken voor de ruimtelijke procedures. Bij al deze stappen zal participatie een belangrijk onderdeel vormen. De omwonenden en belanghebbenden worden gevraagd om mee te denken bij de uitwerking van de plannen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant