Hermien en Dick ten Have. Foto: Rob Weeber
Hermien en Dick ten Have. Foto: Rob Weeber

Te koop: ‘Champions Leaguetuin’ met huis

Wonen

GORSSEL – Huizen onderscheiden zich door hun grootte, ontwerp en ligging. Datzelfde geldt voor tuinen, zij het dat de variëteit aan tuinen misschien nog wel groter is dan het aantal type huizen. Waar voor de één slechts gras als tuin volstaat, daar wil de ander een perfect aangelegde tuin hebben. Daarboven echter bestaat nog een overtreffende trap, de tuin van Dick en Hermien ten Have.

Door Rob Weeber

Het oudere echtpaar, Dick en Hermien ten Have, woont aan de rand van de plaats Gorssel in de gemeente Lochem. Sinds kort hebben zij hun huis te koop gezet. Het is een type woonboerderij op een perceel van 1,3 ha. Oorspronkelijk liepen er een paar koeien en bestond het perceel uit enkel opstallen met rondom weiland. Wie nu het erf betreedt, valt van de ene verbazing in de andere. De tuin is geheel selfmade aangelegd en vormt een oase van rust en architectuur. “De woning is mijn ouderlijk huis,” licht Dick toe. “Mijn vader had hier een weiland met een paar koeien en drie pruimenbomen. Toen wij in 1967 het huis overnamen, hebben we een begin gemaakt met de aanleg van de tuin, nu 56 jaar geleden.”

Hoogteverschil gecreëerd
Dick werkte in de wegenbouw en was handig met een kraan. “Als eerste heb ik 7000 m3 zand weggehaald en daarmee hoogteverschil gecreëerd. Uiteindelijk kwam ik 1,5 meter onder het maaiveld uit. Daar had ik wel een ontgrondingsvergunning van gemeente en provincie voor nodig. Ook moesten we een beplantingsplan inleveren. We begonnen met twee vijvers en 3500 bomen. Dat was hard aanpoten, te meer ook omdat we in die begintijd nog geen beregeningsinstallatie hadden.” De vijvers zijn inmiddels ‘volwassen’ met enorme karpers, weelderig bloeiende waterlelies en mooie, grillig gevormde houten oversteken. Vaste bewoners zijn ook de twee zwarte zwanen die uit eigen nest komen.

Bijgebouwen
Rondom de vijvers zijn looppaden met daarnaast gras en statige bomen met behoorlijke stamomvang. Bijzondere soorten zijn bijvoorbeeld de ginkgoboom, Canadese esdoorn, gleditsia en een Zwitserse den die machtig en breed boven het landschap uitsteekt. Deze laatste staat al meer dan 30 jaar in de tuin. Ontelbare struiken en planten met uiteenlopende vormen en kleuren completeren het geheel. “Onze tuin heeft zestien jaar opengestaan voor publiek,” vult Hermien aan. “In de weekenden van mei tot september ontvingen wij de gasten met koffie in een apart gebouw wat we omgebouwd hebben tot ontvangstruimte met zitgelegenheid. Ook hebben we voor de bezoekers een apart toiletgebouw neergezet. Eind 2016 zijn we gestopt met het openstellen van de tuin. Toen werd het allemaal wat teveel.”

‘Mijn vader had
hier een
weiland met
een paar
koeien en drie
pruimenbomen’


Het is haast niet te bevatten dat één iemand dit alles heeft gerealiseerd. De plek is een soort stiltecentrum met diverse doorkijkhoekjes, (verborgen) zitplekken en rustpunten.

Tuinhuisje
“Onze favoriete plek om te zitten, is het tuinhuisje,” aldus Hermien. Vandaaruit kijk je over de grote vijver en ervaar je totale rust.” Ook makelaar Rinze Addink van Beltman Makelaars kent weinig identieke voorbeelden uit zijn lange loopbaan. “Deze tuin is absoluut next level, een exclusieve buitenruimte die je niet met geld koopt, maar met liefde en tijd aanlegt.”

Een van de twee vijvers, met als vaste bewoners de twee zwarte zwanen. Foto: Rob Weeber
Sfeerimpressie van de tuin aan de Kozakkenweg 2, Gorssel.Foto: Rob Weeber
Sfeerimpressie van de tuin aan de Kozakkenweg 2, Gorssel. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode