Ondernemer en eigenaar van André Chaigneau van Bosrijk Ruighenrode voor brasserie La Forêt.  Foto: Arjen Dieperink.
Ondernemer en eigenaar van André Chaigneau van Bosrijk Ruighenrode voor brasserie La Forêt. Foto: Arjen Dieperink. (Foto: )

Metamorfose voor Ruighenrode

  Zakelijk

door Arjen Dieperink

LOCHEM - Buitencentrum Ruighenrode begon in 1950 als recreatiebedrijf en het groeide uit tot landelijke bekendheid. Op 30 mei 2017 werd het faillissement over het bedrijf uitgesproken. Het geheel zag er zeer verpauperd uit en had niets meer van de glans die het in de glorieuze tijd had. Het buitencentrum Ruighenrode ging een onzekere tijd tegemoet, tot negen maanden geleden.

Het begon allemaal in 1950 toen in 'Het grote Veld' het recreatiebedrijf Ruighenrode kwam. De toenmalige gemeentesecretaris Wessel gaf namens het college aan de familie van 't Lam te kennen dat men uitsluitend huisjes van steen en voorzien van een rieten dak gebouwd mochten worden. Er verrezen eerst zeven boshutten met ruimte voor zes kinderen en één volwassene. Men organiseerde voor de kinderen onder meer spelletjes, excursies, wandeltochten, kampvuren en meer. Buitencentrum Ruighenrode groeide langzamerhand uit tot één van de grootste campings in ons land. Het werd een begrip voor gezellig en geoutilleerd kamperen.

In 1975 werd het 25-jarig bestaan gevierd. Het ging later over in andere handen. Langzaam maar zeker sloeg de verpaupering toe. Veel werd er over in de lokale kranten geschreven. Het zwembad en de brasserie werden gesloopt. Aan het eind van haar bestaan (op 1 mei 2016) kende het Buitencentrum Ruighenrode als enige bestuurder Alfac Vastgoed Beheer, bestuurder is het echtpaar Wijbenga. 

Eind mei vorig jaar werd het faillissement uitgesproken over Buitencentrum Ruighenrode B.V. De bekende en eigenlijk feitelijke druppel van het faillissement was de waterschade op Ruighenrode. Dagenlang is uit de waterleiding vele kubieke meters water weggestroomd. De waterrekening steeg hierdoor met 10.000 euro, de bijkomende schade bedroeg rond de 20.000 euro. In februari 2017 werden de betalingen van de vaste kosten gestaakt. Dit laatste resulteerde dat een energiemaatschappij in mei 2017 het faillissement aanvroeg. Negen maand geleden publiceerde de Berkelbode dat het Buitencentrum een zonnige toekomst tegemoet ging.

De nieuwe eigenaar, André Chaigneau (67), had het perceel gekocht. De toegang, receptie, brasserie en vele ander zaken zouden worden aangepakt. Ook zou het Buitencentrum Ruighenrode een andere naam krijgen. André Chaigneau heeft zijn woord gehouden. Brasserie La Forêt is bijna klaar en heeft een prachtig terras. De twaalf kamers, gesitueerd boven La Forêt zijn modern ingericht. Een aparte zaal biedt ruimte voor zo'n 100 personen en is geschikt voor diverse feesten. Er worden nog dertien bungalows bijgebouwd en er is tevens plaats voor twintig campers. Het gehele park heeft wifi-dekking. De tennisbanen zijn vernieuwd en ook te huur voor derden. De toegang tot het geheel ligt er evenzeer fris bij. Het park krijgt de naam Bosrijk Ruighenrode recreatiepark. Men is nog op zoek naar keuken-, bediening en schoonmaakpersoneel. Eind september zal men gaan draaien.

Meer berichten