De Diabetes Challenge groep. Derde van links (achterste rij) huisarts Rob de Vos, 2de van links fysiotherapeut Jannet de Haan en 4de van rechts, (achterste rij), Esther Wissink. Foto: Arjen Dieperink

De Diabetes Challenge groep. Derde van links (achterste rij) huisarts Rob de Vos, 2de van links fysiotherapeut Jannet de Haan en 4de van rechts, (achterste rij), Esther Wissink. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Diabetes Challenge in Lochem een succes

Zorg

Enthousiasme en resultaten reden genoeg voor herhaling in 2023

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Ze kijken met genoegen terug op het resultaat van hun initiatief: huisarts Rob de Vos, fysiotherapeut Jannet de Haan-Ekkelenkamp en leefstijlcoach en voedingsadviseur Esther Wissink. Het drietal sloeg begin dit jaar de handen ineen om een Diabetes Challenge te organiseren.

Het was een idee van Bas van de Goor Stichting om mensen met diabetes in beweging te krijgen om zo tot een betere kwaliteit van leven te komen. Na een artikel in deze krant meldden verschillende personen zich aan. Onder begeleiding van het drietal begonnen in eerste instantie twintig deelnemers te lopen, twintig weken lang. De afstand was zo’n drie tot vijf kilometer, afhankelijk van wat de persoon aankon. Vorige week werd in de tuin van Esther Wissink de Diabetes Challenge afgesloten met een workshop gezonde voeding.

1500 Kilometer
Gezamenlijk hebben alle deelnemers, van wie er negentien de eindstreep haalden, 1500 kilometer afgelegd. De oudste deelneemster is 89 jaar en de jongste 40 jaar. Het doel van Vos, De Haan en Wissink was om mensen met diabetes en hart- en vaatziekten in beweging te brengen door een wandelprogramma onder professionele begeleiding. Over het resultaat zijn ze tevreden. “Het enthousiasme onder deelnemers is enorm groot, er is veel waardering voor de begeleiding, de inzet en zorg waarmee de wandeltrainingen worden aangeboden, Het is erg gezellig in de groep, er wordt veel gedeeld en er zijn nieuwe contacten ontstaan om samen - na de Challenge_ verder te wandelen“, aldus Esther.
Op de laatste dag gaf zij een kookworkshop over gezonde voeding aan de deelnemers. “De workshop was ook een enorm succes. Deelnemers hebben actief meegedaan. Het was een mooie aanvulling, sfeervol en leerzaam. Met name de praktische tips over hoe je gezond eten in de praktijk kunt brengen.”
De verbetering van de (wandel)conditie van de deelnemers overtrof de verwachtingen van de begeleiders. Sommige deelnemers die vier maanden geleden aangaven slechts 15 minuten te kunnen wandelen, lopen nu drie of zelfs vijf kilometer. “Maar er is voldoende ruimte om het ook in eigen tempo en tijdsduur te doen hoor, want het gaat niet om een prestatiewandeling. Het is juist het idee dat je investeert in je eigen gezondheid en rekening houdt met je mogelijkheden“, vult Esther Wissink aan.
Op 18 september kunnen anderen ook kennis maken met de Lochemse Wandel Challenge, het is dan de formele afsluiting. Het startpunt is bij Beleefboerderij de Strubbert in Laren. Aanmelden kan bij esther.wissink@gmail.com .

Vervolg
Op de vraag of er een vervolg komt kan Esther direct reageren, “Ja, er komt een vervolg, mede dankzij het enthousiasme van de huidige deelnemers. In april volgend jaar is er weer een voorlichting. De inschrijving start direct na de 18 september. Deelnemers kunnen zich bij mij aanmelden. De voorwaarden zijn dat men minimaal 1500 meter kan wandelen (20/30 minuten). Tevens dient de deelnemer de tijd en de mogelijkheid te hebben om een of twee keer per week zelfstandig te gaan wandelen en men moet in april 2023 de voorlichting bijwonen. Gezondheidswinst is er wanneer er minimaal driemaal per week wordt gewandeld“, besluit Wissink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant