Jouko de Vet, links, met zijn medewerkers. Foto: Arjen Dieperink

Jouko de Vet, links, met zijn medewerkers. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

MonteVerde begeleidt met succes mensen naar werk

Zorg

Reïntegratiebedrijf strijkt ook neer in Lochem

Door Arjen Dieperink

KLEIN DOCHTEREN - Al enkele weken staat er een bouwkeet met de naam MonteVerde erop bij het landgoed van de Boekhorst aan de Lageweg. Veel voorbijgangers vragen zich af wat die bouwkeet in Klein Dochteren doet. De keet is van het reïntegratiebedrijf MonteVerde dat zich al jarenlang inzet om mensen met een rugzakje aan het werk te krijgen.

De gemeente Bronckhorst huurt het bedrijf al geruime tijd in en sinds kort zijn ze ook in de gemeente Lochem neergestreken. De naam MonteVerde verwijst naar een gebied hoog in de bergen van Costa Rica. Het betekent groene berg, en met groen hebben de werkzaamheden van MonteVerde alles van doen.

Structuur
Jouko de Vet zit gemoedelijk aan de koffie in de schaftkeet. Zijn bosbouwbedrijf bestaat al veertien jaar. Om verschillende redenen komen de mensen tussen de 18 en 55 jaar onder begeleiding bij hem werken. “De gemeenten melden hen bij ons aan. Er kunnen verschillende problemen spelen, zoals verslaving, eenzaamheid of andere sociale perikelen. Wij proberen regelmaat en structuur in hun leven te brengen. Ze gaan met ons aan het werk op de landgoederen, zoals hier op de Boekhorst. Buiten werken is gezond. Het zorgt er voor dat ze op andere gedachten komen. Ook kunnen ze certificaten behalen om bijvoorbeeld met een kettingzaag te mogen werken”. aldus Jouke. Hij is niet iedere dag zelf op de werkplek bij de Boekhorst. “Doorgaans is dat werkleider Herman van Enckevoort, maar die is vandaag vrij. Zonder begeleiding wordt er niet gewerkt.”
Het werk dat wordt verricht is veelzijdig, van het onderhouden van de wandelpaden tot het omzagen van bomen of het in elkaar vlechten van wilgentenen. Het werk op het landgoed de Boekhorst zit er bijna op. “In Bronkhorst hebben wij zo’n veertien landgoederen te onderhouden en hier in Lochem wordt het ook iedere keer meer. Zelf verwacht ik dat we over iets meer dan een jaar op dezelfde plek weer onderhoud mogen gaan doen”, aldus Jouko. Na deze week strijkt MonteVerde met hun bouwkeet neer op Ampsen.

Slagingspercentage
De deur van de bouwkeet zwaait open. “Is de koffie al klaar?” vraagt Koen die in de deuropening verschijnt. “Nee, ik roep jullie wel”, antwoordt Jouke. Hij vervolgt: “Wij proberen het leven van onder meer Koen op de rit te krijgen. We hebben oog voor hun problemen en begeleiden hen daarin. Het is de bedoeling dat iedereen uiteindelijk ook weer bij ons uitstroomt. Zeven op de tien medewerkers vinden via ons elders een werkplek. Dat is een veel hoger slagingspercentage dan het landelijk gemiddelde van veertien procent. Iedere dag, weer of geen weer, moeten ze hier aanwezig zijn. Wie niet op komt dagen haal ik thuis op. Het is belangrijk dat ze verantwoording gaan dragen en regelmaat kennen. Het is de bedoeling dat ze aan het eind van de dag voldaan en moe thuiskomen en geen tijd hebben om van het pad af te raken.”


www.monteverde.nu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant