V.l.n.r. Anna, Henny en Janneke laten trots hun vaders werk zien, dat ook als kaart in de molen staat. Foto: Arjen Dieperink

V.l.n.r. Anna, Henny en Janneke laten trots hun vaders werk zien, dat ook als kaart in de molen staat. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Hendrik Blankenberg vecht door tegen kanker en Parkinson

Algemeen

Dochters overleden Harfsenaar verkopen zijn schilderijen op ansichtkaarten

Door Arjen Dieperink

HARFSEN - Het is al vijf jaar geleden dat hij overleed. Maar de schilderijen van Hendrik Blankenberg gaan nu meehelpen aan het bestrijden van de ziekten waar hij mee kampte, kanker en Parkinson. Zijn dochters Henny, Anna en Janneke hebben er ansichtkaarten van laten drukken, die ze verkopen voor dat goede doel.

Hendrik was boer en woonde op zijn boerderij aan de Braakhekkeweg. De in 1930 geboren Blankenberg schilderde als hobby onder meer veel landschappen. Hij overwon kanker, maar Parkinson werd hem uiteindelijk in 2016 fataal. Op zijn rouwkaart stond een schilderij van zijn hand: koeien die over een zandpad achter elkaar naar de horizon lopen. 

Zussen
Bij Bloembinderij en Landwinkel ‘De Winde’ is het nog rustig, zaterdagochtend vijftien minuten voor openingstijd. Janneke Zoetbrood-Blankenberg is druk bezig voor de eerste klanten arriveren. Janneke’s zus Anna van den Berg-Blankenberg zit al aan de keukentafel. Even later schuift ook de oudste van de drie zussen, Henny Valkeman-Blankenberg aan. “Onze vader is geboren op 30 november 1930 en overleed op 9 september 2016. Hij schilderde veel tot op het laatste moment toen het bijna niet meer ging door de ziekte van Parkinson”, vertellen de gezusters.
Enkele van Hendriks werken zijn op A4-formaat uitgeprint. Ook liggen er schilderijen en schetsen van de Harfsense boer op de keukentafel. Tijdens zijn leven exposeerde Hendrik onder meer in de Oldenhof en Gouden Handen. Om zich verder in het schilderen te ontwikkelen heeft hij les gehad, waarbij hij leerde over de verschillende stroming in het schilderen. Eén van de zussen houdt een schilderij omhoog: “Hier zie je onze grootouders de koeien melken, zittend op een kruk, van achteren geschilderd.” Het tafereel oogt vertrouwd en geeft een blik in het verleden. “Het is hier achter geschilderd, de plek kun je nog herkennen”, zeggen ze, wijzend naar het raam van boerderij Braakhekke. Afdrukken van de schilderijen worden door Janneke ook gebruikt als bloemkaarten voor De Winde. “Op deze manier kan men kennismaken met het werk van onze vader “ laat zij weten.

Afscheid
Toen de kleinkinderen geboren werden werden hun geboortekamers voorzien van een passend schilderij. Als dit ter sprake komt denken de zusters Janneke, Anna en Henny met liefde terug aan hun vader. “Eigenlijk kon hij geen afscheid van zijn schilderijen nemen, en dat werd steeds moeilijker naarmate hij ouder werd. Om toch een schilderij af te kunnen staan, schilderde hij er een kopie van zodat hij altijd nog een exemplaar van zijn werk thuis had”, vertelt Anna.

Goede doel
Het idee om iets met zijn schilderijen te gaan doen ontstond al jaren geleden, en nu was de tijd ernaar om het daadwerkelijk te doen. “Onze vader genoot van het leven”, laten de zusters weten. In zijn rouwadvertentie staat ‘Bedankt voor alles wat je ons hebt gegeven.’Nu zijn bijna alle schilderijen van Hendrik op ansichtkaart afgedrukt en verkrijgbaar bij de Bloembinderij en Landwinkel ‘De Winde’. Het is de bedoeling dat ze op een later moment ook elders te koop zijn. De opbrengst gaat naar de bestrijding van de ziekte van Parkinson en naar het KWF Kankerfonds, de ziektes waar Hendrik zo hard tegen heeft gevochten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant