Zwarte Piet met Tetske.
Zwarte Piet met Tetske.

Bruisende pepernoten in Lochem

Dankzij Sinterklaas en de Pieten gaat het leven een compleet weekend in Lochem weer bruisen. Zij zetten op zaterdag 16 november rond de klok van 16.45 uur voet aan wal op de Haalmansweg. Dat betekent voor de grote groep vrijwilligers van Stichting Staf- en Mijterfestival werk aan de winkel. En wat voor werk. Tetske Rouweler, met haar 32 jaar het jongste commissielid, kan hierover veel vertellen. Ooit op 18-jarige leeftijd begonnen als antwoord op moeders vraag: "Ach kun jij ons even helpen?.." is zij uitgegroeid tot de hoofdspin. Als haar acht spinnenpoten gaan bewegen komt er een en al beweging in haar web. Diverse sponsoren, de speciale 6-koppige commissie (bestaande uit: Helène Schaap, José Boers, Anke Mekking, Derek van Altena, Dilly Temmink en Tetske zelf) en de rond 50 vrijwilligers, weet zij allemaal met enthousiasme aan te sturen.

Door Ria Elstgeest

Als antwoord op de vraag wat haar zoal beweegt vrijwilliger te zijn voor dit evenement, zegt Tetske, dat zij de gezonde spanning voor kinderen [en ouders], de traditie en het belang van de Lochemse ondernemers wil behouden. De Pieten, allemaal vrijwilligers, doen hierin belangrijk werk. Zij gaan naar de kinderen toe, geven handjes, delen snoep uit, doen vrolijk en soms gek, dansen en zingen. Anoniem gemaakt door hun aankleding, dus spannend voor ieder! Bij aanmelding als vrijwilliger wordt grote aandacht geschonken aan de benodigde talenten.
Er zijn meerdere Lochemse bedrijven als sponsor betrokken bij het oer-Hollandse feest. Dat gaat van sponsoring in financiële middelen tot aan het leveren van het podium, transport en tenten. Wist u dat er zelfs 500 kilo snoepgoed gratis wordt verzorgd en dat er ook nog eens aandacht is voor glutenvrij snoepgoed met een speciale Gluten Piet? Herkenbaar aan het vlaggetje dat zij tijdens de intocht draagt. Tetske vindt dat het persoonlijke contact met de gevende Sint toch warmer is dan het koele internet gebeuren….Daarom is er ook een speciale Sinterklaasbonnenactie in de Lochemse winkels waarmee dit jaar ruim 120 cadeaus gewonnen kunnen worden.
Tetske wenst voor haar pasgeboren dochtertje Lena, dat het Staf- en Mijterfestival nog jaren spannend en verwennend mag blijven: met veel plezier en voldoening zal zij hiervoor zorgdragen. Alleen restricties van de overheid, geen sponsoren meer kunnen vinden of alleen maar negatieve reacties horen kunnen haar tegenhouden.

De commissieleden: Derek,Tetske, Anke, Jose, Helene en Dilly.