Vlnr de apothekers Saskia Driessen, Miranda Koopal en Karin ten Kate. Foto: Arjen Dieperink
Vlnr de apothekers Saskia Driessen, Miranda Koopal en Karin ten Kate. Foto: Arjen Dieperink

Apotheek na vijftig jaar terug naar het centrum van Lochem

LOCHEM - Vraag aan de zeer oude Lochemers of men de apothekers van de dames Hekket en Van de Stadt heeft gekend en men krijgt een bevestigend antwoord. Het was toen erg bijzonder dat twee vrouwen in de periode 1929 tot in 1964 in Lochem de apothekers waren.

Door Arjen Dieperink

De dames hadden de apotheek van Posthuma overgenomen, die gevestigd was in de Molenstraat, rechts naast waar nu Daily-in is gevestigd. In 1964 verkochten de dames de apotheek aan de uit Hilversum afkomstige Johan Wil Kampen. Eind zestiger jaren stond hij op het punt de apotheek te verbouwen of nieuwbouw. Het laatste gebeurde, de apotheek verhuisde naar de Nieuwstad. Anno 2019 zijn het weer vrouwen die de scepter zwaaien in de apotheek en zij gaan ook weer terug naar het centrum van Lochem. In het voormalige Rabobankpand aan de Markt om precies te zijn.

"Ik heb mijn collega's er ook bijgehaald", laat Miranda Koopal weten terwijl we achter de uitgiftebalie van de apotheek in de Nieuwstad langs lopen. Een korte tijd later stellen Karin ten Kate en Saskia Driessen zich voor. Samen met Miranda Koopal zijn de dames de apothekers van Lochem. Ten Kate, Koopal en Driessen zijn respectievelijk 25, 23 en 5 jaar apotheker. Het apothekerstrio draagt samen met tweeëntwintig medewerkers zorg voor de apotheek aan de Frans Halslaan en de Nieuwstad.

Rabobankgebouw
Miranda Koopal: "Wij zijn al een tijd lang naar een nieuwe locatie voor de apotheek aan het kijken. Toen het voormalige Rabobankgebouw aan de Markt werd verbouwd hebben wij deze kans ons niet voorbij laten gaan. Met de gemeente zijn wij in gesprek gegaan om ons in het centrum van Lochem, dichtbij de huisartsenpraktijken te vestigen."
Koopal verwijst in haar gesprek naar de huisartsenpraktijk Het Oude Postkantoor, van de huisartsen Izci, Meijer en De Vos. De apotheekvestigingen aan de Frans Halslaan en de Nieuwstad gaan dan dicht. "Wij komen mooi centraal te liggen en zijn goed bereikbaar", aldus Karin ten Kate.

Gezondheidsmarkt
De dames wijzen erop dat het een gezondheidsmarkt wordt met huisartsen, apotheek en ARGO-Geestelijke gezondheidszorg (Walderstraat). Wat betreft bereikbaarheid, meldt Karin ten Kate: "Met de gemeente zijn wij in overleg om vaste parkeerplekken voor onze apotheek te krijgen. Tevens kan men vanaf de parkeerplek van de toekomstige Lidl aan de Julianaweg zeer gemakkelijk bij ons komen."

Nieuwbouw zorgt er voor dat de apotheek helemaal volgens de nieuwste bedrijfsvoering kan worden ingericht, iets dat in de huidige situatie enkel door middel van verbouwingen mogelijk is. Ten Kate: "Wij krijgen een vierentwintig uur service. Er zal een medicijnafgiftekluis aan de Markt staan. Deze zal uitsluitend worden gebruikt voor herhalingsrecepten waarbij geen uitleg nodig is. De cliënt krijgt van ons door middel van sms of mail een bericht dat het medicijn kan worden opgehaald. Er wordt een pincode in het bericht weergegeven. Na het intoetsen verstrekt de medicijnafgiftekluis de medicatie.Het is niet iets nieuws, elders in het land wordt het ook al gebruikt."

Ook zijn er plannen om de reizigersvaccinatie weer naar Lochem terug te halen. Voor de zomer van 2020 zal men in een weekend naar de Markt verhuizen en krijgt de apotheek een oppervlakte van 275 vierkante meter. Kort na de verhuizing zal er een Open Dag zijn.