Tijdens de repetitie was het al dolle pret. Foto: Arjen Dieperink
Tijdens de repetitie was het al dolle pret. Foto: Arjen Dieperink

Toneelvereniging ONA 'Knettergek' op de planken

KLEIN DOCHTEREN - De toneelvereniging in Klein Dochteren kent menigeen onder de naam ONA, wat staat voor Ontspanning Na Arbeid. In 2020 bestaat de vereniging vijftig jaar en zal van 2 tot en met 4 juli zal uitvoeringen geven. Wat men dan ten tonele brengt, blijft op dit moment geheim. Wel wil men het er al hebben over het toneelstuk 'Knettergek'. Op 30 november is het te aanschouwen.

Door Arjen Dieperink

Het is stil op de parkeerplaats van eetcafé De Zonnebloem aan de Zutphenseweg 103. Geen fiets te bekennen, slechts enkele auto's. Het is de rustdag voor het eetcafé, toch staat de deur open. In de gang hoort men in een achterzaal geroezemoes. Vijf leden van ONA zijn daar aanwezig. Later zal nummer zes ook arriveren.

"Leuk dat je er bent", is de reactie van Henk Noordman. Hij speelt in het toneelstuk 'meneer de baron'. Zijn rode vlinderdasje en pijp heeft hij al klaar liggen. Rook zal niet uit de pijp komen, hij mag er alleen aan lurken. "Tja, volgend jaar bestaan wij vijftig jaar. De oprichter van ONA is de heer Rigter. Hij was hoofd van de voormalige lagere school in Klein Dochteren. Hij stond ook aan de wieg van de voetbalclub in Klein Dochteren. Naar mijn weten leeft hij nog, en is hij al in de 90." Ondertussen wordt het vlinderdasje om zijn hals vastgemaakt.
De aanwezigen bereiden zich onder regie van Gerly Nijhof zich voor op het toneelstuk. Het speelt zich af in een psychiatrisch opvanghuis waar de patiënten onder druk staan omdat de overheid andere plannen met het terrein heeft. Dokter de Ruyter (Bart Vehoff) maakt zich zorgen over de patiënten. De dreiging voor het voortbestaan komt van mevrouw Van Ruwenhove (Claudia Torcque). Ook de verpleegkundigen Karin (Nicole Arendsen) en Erwin (Fabian Bonte) doen een duit in het zakje. "Het is een mooi stuk, zelf heb ik het in het verleden in Deventer ook gespeeld", vertelt regisseur Gerly Nijhof.

Het stuk wordt op één dag twee keer getoond. Nijhof: "Ook 's middags is de mogelijkheid om te komen kijken. Hier maken ouderen veel gebruik van, daar men in de avond niet meer de deur uit wil gaan. 's Avonds is het wel drukker. Het mooie voor ons, is dat wij dan de zondag hebben om alles op te kunnen ruimen. Twee avonden achter elkaar een voorstelling houden is te veel. Dan zijn wij zondag zeer laat thuis en de volgende dag kun je al weer naar je werk". Henk Noordman glimlacht bij het woord 'werk'. Hij is de pensionado onder de aanwezigen.
De middagvoorstelling begint op zaterdag 30 november om 13.30 uur en de avondvoorstelling om 20 uur. De kaarverkoop in eetcafé De Zonnebloem inmiddels gestart. Voorverkoop 10 euro, aan de zaal 12.50 euro.