Vlnr: wethouders Bert Groot Wesseldijk (GB), Henk van Zeijts (GL) en Anne Leeflang met het rapport en eerste donatie van de gemeente.Foto: Arjen Dieperink
Vlnr: wethouders Bert Groot Wesseldijk (GB), Henk van Zeijts (GL) en Anne Leeflang met het rapport en eerste donatie van de gemeente.Foto: Arjen Dieperink

Zonnebloemlint zorgt voor diversiteit in de hele gemeente Lochem

LOCHEM - Afgelopen zomer was er een zonnebloemenlint van 25.000 meter lang en drie meter breed door de hele gemeente Lochem te zien. Het was niet een aaneengesloten lint, maar verdeeld over 25 verschillende locaties. Bert Haamberg onderzocht het effect van het zonnebloemlint. Als ecoloog is hij verbonden aan het adviesbureau Eelerwoude.

Door Arjen Dieperink

Afgelopen week presenteerde hij in de zaal van eetcafé De Zonnebloem in het bijzijn van de wethouders Bert Groot Wesseldijk (GemeenteBelangen) en Henk van Zeijts (GroenLinks) de resultaten van zijn onderzoek dat hij in opdracht van Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt heeft uitgevoerd.

Anne Lieflang van 't Onderholt: "Vorig jaar hadden wij een zonnelint van vier kilometer lengte, dat is toen goed bevallen. Dit jaar was ons doel vijfentwintig kilometer. Dit hebben wij met steun van de gemeente Lochem en anderen behaald. Bert Haamberg heeft voor ons de onkruiddruk onderzocht en tevens gekeken welk insectenresultaat het zonnebloemlint heeft bewerkstelligd."

Het rapport 'Zonnebloemen voor boer, bij en burger' met het thema onkruidbeheersing ligt op de tafels. Bert Haamberg belicht het rapport door een presentatie op het scherm te geven. "De rode stippen zijn de locaties die ik heb onderzocht. Het is natuurlijk bepalen hoe het weer is en op welk tijdstip je het onderzoek doet. Ook dient er rekening mee te worden gehouden of er aangrenzend bosgebied of enige schaduw is. Ook de hoeveelheid zon speelt als factor mee", aldus de ecoloog Haamberg.

Terwijl hij naar het volgende plaatje gaat vervolgt hij zijn verhaal. "Ik heb op deze locatie vijf verschillende zweefvliegers, zes verschillende wantsen, vijf verschillende sprinkhanen, vijf verschillende kevers, vijf verschillende libellen, elf verschillende dagvlinders, vijf verschillende hommels en een honingbij geteld. Dit zegt niets over de aantallen. Wel over de diversiteit van het aantal insecten." Uit het onderzoek kwam naar voren dat het wenselijk is onkruidonderdrukking te combineren met onderzaaigewassen, dat zou de biodiversiteit ten goede komen. In het rapport worden de voordelen en nadelen van drie verschillende bestrijdingsmethodes om onkruid te minimaliseren genoemd. Bij gebruik van een patrijzenmengsel wordt er voor gewaarschuwd dat er voor het vee giftige soorten zijn, derhalve kan dit niet meegeoogst worden.

Bij de vraag van één van de aanwezigen of het zonnebloemlint voor extra toerisme heeft gezorgd, was Bert Haamberg even stil. "Persoonlijk heb ik dit niet ervaren. Wel weet ik van één van de boeren dat er bij hem wel vragen zijn geweest van belangstellenden die speciaal naar de gemeente Lochem zijn gekomen om het lint te aanschouwen."

Crowdfunding
Wethouder Bert Groot Wesseldijk (GemeenteBelangen) en Henk van Zeijts (GroenLinks) gaven het startsein van een crouwdfundingactie om het zonnebloemlint ook in 2020 mogelijk te maken. Namens de gemeente Lochem kochten zij de eerste honderd meter. Via de website www.zonnebloemlint.nl kan iedereen dat ook doen. Men dient minimaal 5 meter en maximaal 500 meter zonnebloemlint af te nemen. Afgelopen zondag stond de teller op zevenhonderdentachtig meter. Het doel is om, net als in 2019, wederom een 25.000 meter lang en drie meter breed zonnebloemlint in Lochem aan te leggen.