Wilma Makkink samen met Irma Harmsen. Foto's: PR
Wilma Makkink samen met Irma Harmsen. Foto's: PR

Creatieve duizendpoot Wilma Makkink van vele markten thuis

Gaandeweg het geanimeerde gesprek met Wilma Makkink in haar sfeervolle boerderij 't Walle aan de Ravensweerdsweg in Gorssel kwamen zoveel aspecten van haar vrijwilligerswerk aan de orde dat het artikel slechts een minimale afspiegeling is van al haar activiteiten. Vrijwilligerswerk is voor Makkink vooral genieten: "Het beste uit mensen halen, mensen ontmoeten, samen iets doen. Geweldig!"

Door Roel Hendriks

Het vrijwilligerswerk begon bij Wilma toen ze als 18-jarige leidster werd bij scouting De Kompasnaald, waar ze nog steeds elke zaterdag veel plezier aan beleeft. Ook in de protestantse kerk in Gorssel is de inbreng van Wilma in allerlei projecten merkbaar. "In een groot team werken we samen, om zo de kinderen tot 18 jaar een beetje bijbelkennis mee te geven. Ik werk dit het liefste uit in theatervorm, want ik denk dat de kinderen het verhaal op deze manier nooit meer vergeten." Ook bij de jaarlijkse Herdertjestocht is Wilma nauw betrokken.
Als bestuurslid is Wilma Makkink vanaf de oprichting betrokken bij het Openluchttheater Gorssel. "Hier ben ik speciaal belast met de kindervoorstellingen." Voor het komende seizoen zal Wilma haar werkgebied iets verruimen, want dan heeft ze de regie in handen van een openluchtspel waar zowel kinderen als volwassenen aan mee doen.
Ook het evenement 'Winterwonderland' in het Openluchttheater Lochem profiteert van de creatieve impulsen van Wilma Makkink. "Elk jaar worden hierbij de mooiste sprookjes levensecht uitgebeeld om kinderen te laten genieten."
De creativiteit van Wilma kent geen grenzen. In haar boerderij heeft ze zelfs een compleet theatertje ingericht, waar in het 'geheime kamertje' een rijke variatie aan attributen in overvolle kasten en rekken getuigen van de voorstellingen en projecten die Wilma hier met het TheaterErf 't Walle organiseert.
Aan het eind van het gesprek laat Makkink nog even een prachtig boek zien met foto's van leden van de re-enactmentgroep 'Woud der Verwachting' die historische gebeurtenissen in nauwkeurig gekopieerde kleding naspeelt of uitbeeldt.
"O ja, dat zou ik nog bijna vergeten". Op het punt van afscheid nemen schiet Wilma nog iets te binnen. "Samen met Irma Harmsen schrijf ik elk jaar voor Koningsdag in Gorssel kleine toneelstukjes die we voor het grootste deel ter plekke improviseren en vergeet ook niet te vermelden dat ik dit alleen kan doen dankzij Erik die veel werk op de boerderij van mij overneemt."

Wilma Makkink thuis.