De peuters zijn druk in de weer met het 'pepernotendeeg'.  Foto: Arjen Dieperink
De peuters zijn druk in de weer met het 'pepernotendeeg'. Foto: Arjen Dieperink Foto:

Prins Hendrikschool bakt dertig jaar pepernoten

LOCHEM - Al tientallen jaren komen de leerlingen van de eerste twee groepen van de Prins Hendrikschool naar bakkerij Dick ten Broeke aan de Zutphenseweg. In de bakkerij, die sinds het honderdjarig bestaan het predicaat Hofleverancier heeft, wordt het zo een drukte van belang worden.

Door Arjen Dieperink

De klompen pepernotendeeg liggen op de werkbanken al klaar. De kratjes zijn met de bodemkant naar boven voor de werkbanken neergelegd. In de bakkerij is het een drukte van belang. Het is kwart voor tien, de bakkers hebben er bijna vijf uur werk opzitten. Op één van de werkbanken worden speculaaspoppen ingepakt. De geur van vers gebakken brood hangt in de ruimte. Dan gaat de buitendeur open, kinderstemmetjes klinken. In de deuropening staat Juf Karin met in haar kielzog haar kleuterklas van de Prins Hendrikschool. "Kom binnen, ik heb hier twee bakken staan, daar kunnen jullie de natte jassen indoen", zijn de welkomstwoorden van Annemarie Beumer. Keurig twee aan twee komen de kleuters binnen en deponeren de jassen in de aangewezen bakken. Ze komen net als de generaties kinderen voor hen, pepernoten bakken.

Gehaktbal
Een korte tijd later staan ze achter in de bakkerij in een speciale ruimte. Annemarie Beumer: "Hier gaan wij de pepernoten maken. Jullie zien overal op de werkbanken een bol pepernootdeeg liggen. Daar nemen wij een klein stuk van af en maken er een balletje van." Ondertussen heeft Beumer een stuk deeg in haar handen genomen en doet het maken van een balletje voor. "Kijk, dit lijkt wel op een gehaktbal", zegt ze lachend. "Meer op een balletje", reageert juf Karin. Het balletje is onder de handen van Beumer veranderd in een sliert. "Kijk jongens, ik heb er een drolletje van gemaakt." Dat is uiteraard een woord, dat de kleuters wel leuk vinden. Van de sliert worden kleine bolletjes gemaakt en die worden op de bakplaat gelegd. Kort nadat alles is voorgedaan beginnen de kleuters ijverig met hun werkzaamheden.

In totaal bezoeken de groepen één tot en met drie van de Prins Hendrikschool op verschillende tijden die dag de bakkerij. Tot enkele jaren geleden waren de bakkerij en de Prins Hendrikschool overburen. Sinds enkele jaren is de school gevestigd in De Garve aan de Burgemeester Leenstraat, maar de contacten met de voormalige overbuurman zijn gebleven. Elders is de bakkerij loopt de 61-jarige Dick ten Broeke, hij is de derde generatie Ten Broeke in de zaak. Op de vraag hoe hoeveel jaar de kinderen van de Prins Hendrikschool bij zijn bedrijf pepernoten komen bakken, staart hij even peinzend voor zich uit. "Dat moet al heel wat jaren zijn. Even rekenen. Ja, vanaf 1979 komen ze hier, dat is nu dertig jaar. De school had toen een project en heeft met ons contact opgenomen. Onze drie dochters hebben er ook op school gezeten al kan ik mij niet meer herinneren dat zij ook pepernoten hebben gebakken. Ach zoiets vergeet je. Koekjes bakken is toch iets anders dan pepernoten maken. De kinderen zijn lekker met een stukje deeg in hun handen bezig en leren hoe deeg voelt. De pepernoten bakken wij en die worden door iemand van school opgehaald. Het is een leuk project." Op de vraag hoe lang Dick ten Broeke, die al vanaf zijn zeventiende jaar in de bakkerij werkt, nog door zal bakken, glimlacht hij en doet er het zwijgen toe.

Een paar dagen later belt juf Karin: "Er was zo'n overvloed aan pepernoten dat wij deze in zakjes hebben gedaan en aan de bewoners van de verzorgingshuizen Gududla en de Hooge Weide hebben laten geven."