Lars Heinekamp traint met grote regelmaat in De Beemd. Foto: Arjen Dieperink
Lars Heinekamp traint met grote regelmaat in De Beemd. Foto: Arjen Dieperink

Kerstfair in en om Barchkerk

BARCHEM – In en rond de Barchkerk vindt vrijdag 6 en zaterdag 7 december een kerstfair plaats met onder andere kerststukken, losse kerstartikelen, graftakken, mooie brocante, kerstbomen en diverse andere (kerst-) artikelen. De fair is vrijdag 6 december van 16.00 tot 21.00 uur en zaterdag 7 december van 11.00 tot 16.00 uur open. Natuurlijk is er koffie/thee met iets lekkers erbij en niet te vergeten de glühwein.


KATA: een groeiende sport

LAREN - De vechtkunst Shaolin Kempo zal bij menige lezer niet direct bekend voorkomen. Toch is het een sport die vele beoefenaars kent. In Lochem kan men ervoor terecht. Op zondag traint men in De Beemd. Deze training wordt verzorgd door de sportschool Kwoon Dat Mor uit Borculo, onder leiding van Rijkserkend vechtkunstleraar (LMA) Gijs Lijnsvelt. Eind november vond het Nederlands Kampioenschap Kempo in Ede plaats. Kwoon Dat Mor vertrok met vijfentwintig sporters naar het kampioenschap en keerde met dertien Nederlands Kampioenen, veertien zilveren en veertien bronzen medailles huiswaarts. Een zeer groot succes.

Door Arjen Dieperink

De vijftienjarige Lars Heinekamp zit in zijn examenjaar (4 mavo) en beoefent de vechtkunst. Heinekamp maakt deel uit van een grotere groep spelers die op hun niveau en discipline ook onderscheiden zijn. Lars Heinekamp behaalde voor semi-contact het Nederlands goud en kata gewapend brons in de gewichtsklasse tot en met zestig kilogram. Het lag niet voor de hand dat Lars Heinekamp in een vechtsport als kempo terecht zou komen. "Ik heb vanaf mijn zesde jaar op turnen gezeten. Die sport heb ik tot ongeveer m'n veertiende beoefend. Ik ben er uiteindelijke er mee gestopt. Ik kwam gewoon niet verder."

Lars Heinekamp wisselt een blik van verstandhouding met zijn moeder, Annemarie Heinekamp-Teerink, die op een afstand het gesprek volgt. Zij neemt het even van hem over. "Lars zat bij het turnen op het maximale niveau, verder groeien kon helaas niet bij de vereniging. De vereniging bestaat inmiddels niet meer."
Lars bleef zoeken naar een nieuwe uitdaging. "De sport die hij nu beoefent, is niet erg bekend en heel anders dan zwemmen of voetballen. Leeftijd en gewicht, alles moet goed zitten. De wedstrijd spelen zich af op een mat van acht bij acht meter."
De overstap van turnen op de vechtsport was geen vanzelfsprekendheid. Lars Heinekamp: "Mijn zusje zit bij de zwemvereniging. Via haar kwam ik in contact met de vader van een clubgenootje. Die traint bij de sportschool Kwoon Dat Mor. Mijn interesse werd gewekt en kort daarna zat ik ook bij Kwoon Dat Mor."

De vijftienjarige sporter traint nu bij de sportschool, op de zondagmiddag in het sportcentrum De Beemd in Lochem. Ook is het mogelijk om vrijdagavond in de sportaccommodatie 't Timpke in Borculo te trainen.
Als hem wordt gevraagd of hij ooit blessures heeft opgelopen, reageert Lars Heinekamp laconiek: "Je krijgt wel eens trap onder je ribben, daar heb ik dan wel een paar weken last van. Kneuzingen of spierpijntjes, spierkramp of een beurs gevoel horen erbij, ik heb nooit wat gebroken. Ik vind het een mooie sport."

Trots laat hij zijn bronzen en gouden medaille zien. De jonge sporter denkt zijn sport goed te kunnen gebruiken voor zijn de toekomst. Discipline, doorzettingsvermogen en weerbaarheid zijn enkele begrippen die aan deze sport zijn gekoppeld. Na zijn mavo-tijd is zijn wens naar het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) te gaan. Uiteindelijk ziet Lars Heinekamp zijn toekomst bij de politie of de Koninklijke Marechaussee.


www.shaolinkempo-kwoondatmor.nl