LochemEnergie apetrots op pilot waterstof

LOCHEM - Het begon met de bewoners van de wijk Berkeloord (BBSB) in stad Lochem die contact zochten met LochemEnergie en de monumentencoach. Hun al wat oudere monumentale huizen zijn nauwelijks te isoleren en zonnepanelen zijn niet toegestaan. Hoe zouden ze ooit van het aardgas af kunnen als elektrisch verwarmen dus eigenlijk onmogelijk is. Vanuit de nood ontstond een prachtige pilot met verwarmen op waterstof waarbij het bestaande gasnetwerk gebruikt voor de levering van waterstof. Projectleider is Liander (de elektriciteitsbeheerder) en Remeha is de waterstof-kachelleverancier.

Geschikt cluster huizen vinden
Guus Westgeest is voorzitter van de Werkgroep Waterstof van LochemEnergie. "De rol van LochemEnergie spitst zich toe op de communicatie (in- en extern) en verduurzaming van de woningen. Wel 60 huishoudens hebben aangegeven mee te willen doen. LochemEnergie voert momenteel een quick scan van de woningen uit, met als doel een geschikt cluster van 10-15 aansluitend naast elkaar gelegen woningen te vinden. Anders werkt de pilot niet. Deelnemers moeten ook bereid zijn op inductie te gaan koken, want koken op waterstof gaat niet, en aardgas is in de pilot-periode uiteraard niet beschikbaar."

Living lab: al doende oplossingen vinden
Waterstof als energiebron is veelbelovend, maar er zijn zeker nog hindernissen te nemen, zoals transport, opslag, ombouw van de gasleidingen en de kosten (waterstof is nu 3x keer zo duur als aardgas). Het project in Lochem is uniek en kan worden gezien als een 'living lab' met als motto 'gewoon beginnen en al doende oplossingen vinden'. Iets om trots op te zijn, deze mooie bundeling van burgerinitiatieven met een grote impact. Gestreefd wordt naar een concrete start in begin 2022.