Stoken, onrust in de buurt

LOCHEM - In het voor- en najaar de houtkachel, in de zomer de barbecue en de houtkorf… ze zorgen regelmatig voor spanningen tussen buren. Wie houdt van een vuurtje op zijn tijd, moet even verder lezen. Wie juist niet houdt van een vuurtje bij de buren moet ook even verder lezen.

Vuur is emotie. De aantrekkingskracht van vuur is van alle tijden. Vuur maakt oergevoelens in ons los. Van het hakken van het hout tot het koesteren van de knetterende houtblokken. Mensen maken vuur voor de gezelligheid, als ze bezoek krijgen, op verjaardagen en op feestdagen.
Dat met vuur er ook rook wordt gecreëerd, dat snappen de meeste stokers. En dat anderen daar soms last van hebben ook. Voor de een is het ergernis omdat die niet lekker in de tuin kan zitten. Voor de ander, die last heeft van astma om een voorbeeld te noemen, staat de gezondheid op het spel.
Kortom, stoken is een emotionele zaak.

Buurtbemiddeling is een organisatie die helpt waar buren last van elkaar hebben. De bemiddelaars maken regelmatig situaties mee waarin liefhebbers en tegenstanders van stoken tegenover elkaar staan. Ze weten dat emoties een grote rol spelen bij het stoken en ze kunnen als geen ander die emoties in goede banen leiden. Op die manier brengen ze buren of zelfs hele buurten met elkaar in gesprek rond het heikele onderwerp.
Een bemiddelingsgesprek tussen twee buren is een bijzondere gebeurtenis. Bemiddelaars bespreken het probleem eerst met de buren afzonderlijk. Daarna gaan ze met elkaar om de tafel zitten. Het vraagt moed van beiden om over het probleem te praten. Men wil er geen ruzie over met elkaar maar door het er niet over te hebben, wordt de spanning alleen maar groter. Aan de gesprekstafel blijkt dan wat onmogelijk had geleken: dat er best afspraken te maken zijn.

Informatiebijeenkomst
Sinds enige tijd biedt buurtbemiddeling ook de mogelijkheid om het stoken als buurt te bespreken. Bemiddelaars inventariseren wie de stokers zijn en wie de niet-stokers. Iedereen die wil meeluisteren of wil meepraten wordt uitgenodigd op een informatiebijeenkomst waar de deelnemers vertellen wat voor hem of haar belangrijk is met betrekking tot stoken. Vaak wordt op zo'n bijeenkomst pas duidelijk hoe sommigen last hebben van de situatie en ook wat stokers al doen om rekening met anderen te houden. Door informatie over stoken te geven en door met elkaar afspraken te maken, kan de situatie aanmerkelijk verbeteren. Zo kan iedereen weer ademhalen.

Bemiddelaars organiseren en begeleiden de informatiebijeenkomst. Ze worden daarbij geassisteerd door een deskundige op het terrein van haarden en stoken.
Wie in een situatie zit waarin stoken tot onderlinge spanning leidt, als directe buren of in de hele buurt, kan contact opnemen met de coördinator van buurtbemiddeling om de mogelijkheden voor hulp te bespreken. Dat kan telefonisch (06-19201295) of per mail (gj.krediet@buurtbemiddelingswl.nl). Kijk op www.buurtbemiddelingswl.nl voor meer informatie.
Natuurlijk kan buurtbemiddeling ook helpen bij andere kwesties waarover men als buurt met elkaar in gesprek wil gaan.