Burgemeester van Lochem krijgt gevoelige tik op de vingers van Rechtbank Gelderland

Aan de Oude Larenseweg in Epse werd al een aantal jaren op Oudejaarsdag een carbidfestival gehouden. Het festival werd al die tijd door de buurtbewoners gedoogd, maar vorig jaar hebben zij daar formeel bezwaar tegen aangetekend bij de burgemeester van Lochem, die verantwoordelijk is voor de verlening van evenementvergunningen in de gemeente Lochem. De buurtbewoners hebben daarbij aangegeven geen bezwaar te hebben tegen carbidschieten als zodanig, maar wel tegen carbidschieten op een locatie, die niet voldoet aan de eisen die daaraan in de APV van de gemeente Lochem worden gesteld en die, alleen al daarom, feitelijk ongeschikt is als locatie voor een carbidfestival. De burgemeester besloot echter om de bezwaren van de buurtbewoners tegen de vergunningverlening voor het carbidfestival ongegrond te verklaren. Het carbidfestival kon dan ook vorig jaar toch weer gewoon, ondanks de bezwaren van de buurtbewoners, aan de Oude Larenseweg gehouden worden.

De buurtbewoners hebben daarom bij de Rechtbank Gelderland beroep ingesteld tegen het besluit op bezwaar van de burgemeester. De organisatoren van het festival zijn naar aanleiding hiervan voor alle zekerheid op zoek gegaan naar een andere locatie. Die locatie werd gevonden aan de Hassinklaan bij de Deventerweg, aan de andere kant van Epse. Nog vóór de Rechtbank Gelderland uitspraak had gedaan inzake het ingestelde beroep, hadden de organisatoren van het festival al een vergunning aangevraagd en verkregen om het carbidfestival dit jaar aan de Hassinklaan te houden.

Het ziet er nu naar uit dat het carbidfestival niet alleen dit jaar, maar ook in de toekomst, daar gehouden zal gaan worden, want alle omwonenden in de omgeving van deze nieuwe locatie vinden dat prima. Bovendien heeft de Rechtbank Gelderland inmiddels, op 19 december jl., uitspraak gedaan inzake het ingestelde beroep. De Rechtbank heeft daarin de vorig jaar door de burgemeester verleende vergunning voor het houden van het carbidfestival aan de Oude Larenseweg vernietigd en het door de buurtbewoners ingestelde beroep gegrond verklaard. Er werd volgens de Rechtbank op deze oude locatie niet voldaan aan de eisen die daaraan in de APV van de gemeente Lochem worden gesteld. Door deze uitspraak heeft de burgemeester een gevoelige tik op de vingers gekregen van de Rechtbank Gelderland.


Ard Cools,
Buurtbewoner Oude Larenseweg, Epse