V.l.n.r.: Ineke Hekkelman-van 't Sant, Dick Beltman, Johan Grijzen en Trees  Beltman-Kuip. Foto: Arjen Dieperink
V.l.n.r.: Ineke Hekkelman-van 't Sant, Dick Beltman, Johan Grijzen en Trees Beltman-Kuip. Foto: Arjen Dieperink Foto:

Goede Doelen Markt trekt meer belangstelling

LOCHEM - Het was een drukte van belang in de Lochemse Gudulakerk. De bezoekers van de Goede Doelen Markt werden bij de toegang, in de toren, verrast door een dansgroep van het Jansstheater van Elly Janssen. Met korte muziek- en dansuitvoeringen werden de meer dan 500 gasten op 13 en 14 december verwelkomd bij de kramen van 23 niet-commerciële goede-doelenorganisaties.

Door: Arjen Dieperink

Wie recht de kerk inliep kon niet anders dan aanlopen tegen de kraam van de Stichting Levende Namen, bemand door Rob Adolfsen,. "Ja, wij staan er ook", zegt hij. Met de kraam probeert deze stichting, waarvan Adolfsen begin 2019 het voorzittersstokje over nam van Pieter Heinstra, meer naamsbekendheid te krijgen bij een nog groter publiek. Sinds 2011 organiseert de stichting in samenwerking met meer dan zestig vrijwilligers een nagedachtenis-bijeenkomst op de Nieuwe Begraafplaat te Lochem.
Iets verderop staat de kraam van een internationale organisatie, Amnesty International, opgericht in 1961. Achter het kraampje zit Marian Beuke (62). Sinds haar puberteit woont zij in Lochem. Ze is in veel organisaties actief geweest en niets wijst erop dat ze het thans rustiger aan doet. Ieder jaar ontvangt Beuke de achtste groepen van alle basisscholen in de stad Lochem in de Synagoge, waar ze over Amnesty International vertelt.
Bij een pilaar van de kerk, enigszins verscholen, staat de kraam van de twaalfjarige Mirthe Konniger. Zij maakt engeltjes, waarvan ze de opbrengst schenkt aan de kinderafdeling van het ziekenhuis waar haar oom werkt. Ondanks haar plek heeft ze over belangstelling niet te klagen. "Ze was al uitverkocht en moest ter plekke engeltjes bijmaken", zegt haar moeder.

Lekker simpel
Een paar dagen later zijn we te gast bij Dick en Trees Beltman, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van de Stichting Goede Doelen. Het bestuur bestaat verder uit secretaris Ineke Hekkelman-van 't Sant, die in 2020 wordt opgevolgd door Tineke Nederlof en penningmeester Johan Grijzen. De technische ondersteuning komt van Anton Wolsheimer en Jan van Voorst. Trees Beltman bladert in twee van haar ordners en haalt een groen papiertje tevoorschijn. "Kijk, zo deden wij de aankondiging in het begin, zulke kleine flyers verspreidden we." Op die flyer stond vermeld dat De Ander(e) Kerstmarkt georganiseerd werd in het sociaal cultureel centrum De Garve aan de Burgemeester Leenstraat. Dick Beltman: "Ach, het was toen lekker simpel, met crêpepapier maakten wij lintjes. Eigenlijk een beetje kneuterig, maar dat was nu eenmaal zo."
De naam veranderde langzamerhand in De Goede Doelen Markt en in 2009 werd de Stichting Goede Doelen Markt Lochem opgericht. Trees Beltman: "In het begin moesten de bezoekers via een tent aan de zijkant van de kerk naar binnen omdat wij de kerkstoelen onder de kerktoren hadden opgeslagen. Dat hebben wij nu afgeschaft. De stoelen staan elders opgeslagen en belangstellenden komen via de kerktoren de kerk in. En dat scheelt ons weer in de huur van de tent."
Trees is vele jaren voorzitter van de Stichting geweest en heeft het stokje overgedragen aan haar man. Dick Beltman: "Wij bieden op de markt in eerste instantie plaats aan goede-doelenorganisaties uit de gemeente Lochem. Is er plek vrij dan mogen ze ook van buiten de gemeente."
De Goede Doelen Markt duurt twee dagen, aangezien er veel tijd voor opbouw en afbraak nodig is. "Maar iedereen helpt elkaar mee. En ook dat geeft rond de kerstdagen een goed gevoel", laat Dick Beltman weten. De eerstvolgende Goede Doelenmarkt vindt plaats op 11 en 12 december 2020.


www.goededoelenmarkt-lochem.nl