Marjo Nijhof-Roeterdink: 'De cliënten komen door tussenkomst van instellingen bij ons.' Foto: Arjen Dieperink
Marjo Nijhof-Roeterdink: 'De cliënten komen door tussenkomst van instellingen bij ons.' Foto: Arjen Dieperink Foto:

'Bij Gewoon Daan is iedereen zoals hij is en mag zijn'

Plek voor dagbesteding aan cliënten met een lichte verstandelijke, psychische of sociale beperking

Door Arjen Dieperink

LAREN - Aan de Verwoldseweg 29 in Laren ligt zorgboerderij 'Gewoon Daan'. Nog geen anderhalve kilometer van het centrum van het dorp. Een mooie plek voor dagbesteding aan cliënten met een lichte verstandelijke, psychische of sociale beperking. En iedereen is er zoals hij is en mag zijn.

De paarden lopen in de paardenbak, maar verder is er in eerste instantie niemand te bekennen op de oprit van manege De Meiden van Haarman. Dan komt een auto het erf oprijden en de bestuurster stapt uit. Op de vraag of dit de zorgboerderij Gewoon Daan is, knikt ze bevestigend. "Wie zoekt u dan? Oh, Marjo, dat is mijn vriendin, die zit in de kantine."

Even later zitten we daar ook. Een zwarte kat ligt te spinnen op een stoel naast de houtkachel, het vuur is net opgepord. Marjo Nijhof-Roeterdink (59) neemt met haar koffie plaats aan tafel terwijl buiten een amazone met haar paard voorbij loopt. Gewoon Daan is een onderdeel van een groter geheel. De zorgboerderij maakt deel uit van het ruitersportcentrum en mini-Camping 'De meiden van Haarman' en is niet zomaar van vandaag op morgen ontstaan.
Marjo Nijhof houdt haar kop koffie vast: "Ik kom uit de zorg en werkte lange tijd als verpleegkundige bij de thuiszorg. Omdat wij op een mooie plek aan de Verwoldseweg wonen werd mij gevraagd of ik soms dagbesteding thuis kon geven. In eerste instantie nam ik iemand in dienst om dat te verzorgen, op en rond onze boerderij. Zelf bleef ik voor de financiële zekerheid in de zorg actief. Maar vanaf 1 januari 2017 ben ik helemaal voor mezelf gaan werken. En dat bevalt mij goed. Reclame behoef ik niet te maken. Onze cliënten komen van zorginstellingen of door tussenkomst van de gemeente Lochem."

"Gemiddeld komen hier tien personen per week", vervolgt Marjo. "We beginnen om negen uur met een bakje koffie en daarna worden de paarden verzorgd. In de middag doen we andere dingen, maar ook hebben wij tijd voor een spelletje. De cliënten blijven tot vier uur in de middag om daarna naar alle windrichtingen te vertrekken."

Familiebedrijf
De begeleiding op de zorgboerderij is in handen van Marjo. Wel is duidelijk dat het een familiebedrijf is. Haar man Dick Nijhof en de kinderen Hilde, Riejanne, Lotte en Albert helpen mee. Gezamenlijk worden de zorgboerderij, manege en camping onderhouden en de gasten verwelkomd.

Marjo vertelt verder: "Wij krijgen hier ook cliënten met een burn-out binnen. Ik heb meegemaakt dat men na een bepaalde tijd alles weer op de rit kreeg en uiteindelijk bij de oude werkgever terug kon keren." Nijhof heeft ook contacten met de Stichting Welzijn Lochem (SWL) waar een nieuw project ten aanzien van eenzaamheid begint." Het is mogelijk dat wij hier als zorgboerderij iets in kunnen betekenen. Ik ben hier over in gesprek mee met Karin Nijkamp van SWL.

Dan is er nog éé vraag over: waar komt toch die naam Gewoon Daan vandaan? "Die verwijst naar een bijzondere jongen in dit bedrijf waar iedereen is zoals hij is en mag zijn."
Meer info op de website.

www.zorgboerderij

gewoondaan.nl