Klokslag 00.00 uur ging een spectaculair vuurwerk de lucht in, afgestoken door vier ervaren Barchemse vuurwerkmannen. Foto: Mark Koeleman
Klokslag 00.00 uur ging een spectaculair vuurwerk de lucht in, afgestoken door vier ervaren Barchemse vuurwerkmannen. Foto: Mark Koeleman

Spectaculair vuurwerk op Dorpsplein Barchem

BARCHEM – Barchem is op een 'knal-goede' manier het nieuwe jaar ingestapt. Voor het eerst werd er door enkele verenigingen een 'Knaldag' georganiseerd.

In de ochtenduren van Oudejaarsdag begon de opbouw van het knalspektakel aan de Maandagsdijk op het terrein van voetbalvereniging SVBV. De tent werd opgebouwd, de carbidbussen opgesteld en de veldjes voor schieten en kijken goed afgezet. Ook was er gedacht aan een veld voor de jongeren die vuurwerk wilden afsteken. Om 13.30 uur kwamen dan ook de eerste mensen en al snel was het een drukte van belang: het geknal kon beginnen. Bij de ingang kon men zelfs gratis oordopjes pakken. De jongste kinderen hadden bijna allemaal grote oordoppen over hun oren. Zo was het gezellig om met een drankje en een hapje en regelmatig een flinke knal het jaar 2019 te bespreken.

Om 18.00 uur waren de activiteiten hier afgelopen en de vele vrijwilligers van SVBV ruimden alles op. Direct daarna werd op het Dorpsplein door de vrijwilligers van Vereniging Contact Barchem het één en ander geregeld voor de jaarwisseling 's nachts. Ook hier een afgezet gedeelte voor het gezamenlijk vuurwerk en voor het vuurwerk van de jeugd. Vanaf 23.30 uur verzamelden zich de Barchemers op het plein om samen het nieuwe jaar te beginnen. Veiligheidsbrillen werden uitgedeeld aan wie die nog niet had. Middels een groot scherm van TV en Parts kon de tijd in de gaten worden gehouden en de laatste seconden werden met z'n allen samen afgeteld. Klokslag 00.00 uur ging spectaculair vuurwerk de lucht in, afgestoken door vier ervaren Barchemse vuurwerkmannen. Vele goede wensen werden uitgeweisseld op het Dorpsplein. Met een drankje, een oliebol of nieuwjaarsrolletje was het tot 01.00 uur gezellig om het jaar 2020 te beginnen. Door de financiële bijdrage van de gemeente Lochem, de Barchemse Ondernemers Vereniging (BOV) en Contact Barchem en door het vele werk van alle vrijwilligers van SVBV en Contact was het mogelijk dit evenement te organiseren. En het bleek dat de vuurwerkvrijezone in het centrum van het dorp erg schoon was op 1 januari.