Andries Forger werpt de kloot namens Lions Lochem II. Foto: Arjen Dieperink
Andries Forger werpt de kloot namens Lions Lochem II. Foto: Arjen Dieperink

KV De Mölle werpt de kloot het nieuwe jaar in

EXEL - Voor de zevenentwintigste keer vond afgelopen zaterdag in Exel het nieuwjaarstoernooi klootschieten plaats. Een evenement dat niet meer weg te denken is en klootschietverenigingen trekt vanuit de gehele omgeving. Het nieuwjaarstoernooi wordt georganiseerd door Klootschietvereniging De Mölle.

Door Arjen Dieperink

De voordeur van De Mölle is gesloten. Aan de deur hangt een briefje met de tekst 'Nieuwjaarstoernooi. Ingang zalen'. Een pijl op het papier laat de bezoeker die niet bekend is, weten waar men naar toe moet lopen. Bij binnenkomst in de zaal ziet men rechts de koffie- en theetafel en links de inschrijftafel. De ene na de andere groep komt binnendruppelen. Voor de meeste is het bijna een reünie. Voor de anderen is het een traditie.

De Lions Lochem doet sinds jaar en dag mee en speelde afgelopen zaterdag met twee teams. Nieuwkomer Bas Ballooning uit Laren speelde mee met vier teams. Aan een tafeltje zaten twee teams gemoedelijk bij elkaar. "Bun ie van de Berkelbode?", was een reactie van één van de dames. "Wij komen uit het buurschap Delden bij Vorden en hebben in 2018 de wisselbeker gewonnen. Ieder jaar komen wij naar Exel, wij spelen recreatief en zijn niet zoals de spelers van de Klootschietersvereniging Klein Dochteren, die zijn voor ons de profs."
"Wij zijn er ook", één andere vrouw wappert met haar gele sjaal, zij is duidelijk met drie heren aanwezig. De sjaal verwijst naar een lokale politieke partij. Een tafel verder zitten zes personen van de Klootschietvereniging (KV) Respelhoek uit Geesteren. Acht personen van KV Klein Dochteren voorbereiden zich voor het toernooi.
Inmiddels kijkt de voorzitter van KV De Mölle, Gerrit Oltvoort tevreden door de zaal heen. "Het zijn vijfendertig teams, zo'n 140 personen die mee doen. De burgemeester laat zich helaas deze keer zich niet zien. Hij deed gewoonlijk de eerste worp en opende daarmee het toernooi. Andere verplichtingen zullen wel de oorzaak zijn, volgend jaar weer een kans. Bas Ballooning doet dit jaar met vier ploegen mee, dat is gewoon geweldig. Ze zijn één van onze sponsoren."

Iets verder zitten acht personen van KV Woudhuis in Apeldoorn. "Wij zijn niet op de fiets uit Apeldoorn gekomen", is lachend de opmerking van Samantha Sloetjes. De in Warnsveld geboren en getogen jongedame woont nog steeds in haar dorp, afgelopen jaar is zij moeder geworden van dochter Sterre. "Ik zit bij KV Woudhuis in Apeldoorn omdat het daar gezellig spelen is. Ieder jaar komen wij ook naar Exel." Onno Hogenbirk kijkt om zich heen. "Wij zijn van De Heksenkring uit Zwiep", met z'n drieën zijn ze wel de diehards.

Gerrit Oltvoort heeft ondertussen de microfoon aangezet en geeft de informatie die nodig is voor de spelen. "De EHBO-post zit in deze zaal. Het is wel handig voordat jullie vertrekken om het mobiele nummer van de post mee te nemen." De deelnemers verlaten de zaal, een grote groep pakt de fiets en anderen de auto om naar hun startpositie te begeven. Op de hoek oude Lochemseweg / Verwoldseweg staan enkele teams te wachten voor men de eerste kloot mag spelen. Eerst snel een foto maken en daarna gooide Andries Forger (Lions Lochem) met een ferme worp de kloot. Het spel is begonnen.

Aan het einde van de middag werden de prijzen uitgereikt. De Lions Lochem ontving dit jaar De Möllebokaal. Gerrit Oltvoort: "De Möllebokaal is een speciale kloot bestemd voor prominente teams, sponsoren die bijdragen aan het toernooi. De Lions Lochem is zo'n club. Ons onderkomen De Mölle zal binnenkort van naam veranderen, omdat de nieuwe uitbater er een Aziatisch-Hollands restaurant van maakt. Tijdens Valentijnsdag gaat het restaurant open onder de naam Lu-ling (groen bos). Wij zijn de eigenaar erkentelijk voor zijn ondersteuning van onze vereniging. Wij blijven hier komen, ook volgend jaar. Onze vereniging, opgericht in 1976, blijft KV De Mölle."