Klassieke muziek voor Vincent van Gogh

GORSSEL - Wellicht dat Vincent van Gogh al in zijn jonge jaren met klassieke muziek in aanraking kwam, maar het merendeel van zijn ervaringen hiermee heeft hij – zoals blijkt uit zijn correspondentie met zijn broer Theo – in Frankrijk opgedaan. In zijn brieven beschrijft de schilder talrijke indrukken van en door de muziek van componisten als Ludwig van Beethoven, Hector Berlioz en Richard Wagner. Voor de muziek van laatstgenoemde had Vincent van Gogh een speciale, grote belangstelling en bezocht hij met zijn broer een aantal concerten met werken van Wagner op het programma. Op donderdag 16 januari zal Joop van Velzen een lezing geven over de klassieke muziek voor Vincent van Gogh.

Hoewel men in zijn oeuvre van schilderijen slechts een beperkt aantal werken is tegenkomen met directe links met muziek (bv. afbeeldingen van instrumenten en/of musici), blijkt toch dat klankkleur en emoties door of vanuit muziek een belangrijke rol spelen in hoe de schilder dat vanaf het pallet weergeeft.
Joop van Velzen gaat nader in op verbindingen tussen, enerzijds, de muzikale indrukken die voor Vincent van Gogh waarneembaar moeten zijn geweest in de klankwereld van verschillende componisten en, anderzijds, de wijze waarop de schilder deze dan in kleur en energie laat vibreren op zijn doeken. Joop van Velzen, M.Sc./M.A., (1951) is aan de universiteiten van Utrecht en Vancouver (Canada) academisch opgeleid als bioloog/botanicus en muziekhistoricus.
De aanvang is donderdag 16 januari om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Ook niet-leden van de Gorsselse Kunstkring zijn welkom. Zij betalen een bedrag van tien euro per persoon. Reserveren is niet mogelijk. De locatie is Residentie de Roskam, achter restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 in Gorssel. Voor meer informatie kan men naar de website gaan.


gorsselsekunstkring.nl