V.l.n.r. Rob Vellekoop, Henk Meutstege en Tonnie Tekelenburg. Foto: Arjen Dieperink
V.l.n.r. Rob Vellekoop, Henk Meutstege en Tonnie Tekelenburg. Foto: Arjen Dieperink

Opknapbeurt voor kunstwerk dat energie uit water symboliseert

LOCHEM - Drie mannen waren druk bezig bij het watermolen-kunstwerk bij huize Welna aan de Prins Bernhardweg. De grond waarop het kunstwerk staat, is eigendom van Thoma. Het woord molen dient men niet letterlijk te nemen, al levert het kunstwerk een mooi plaatje op. De watermolen die in 1894 werd gesloopt stond iets verder op. Wat is het idee achter het kunstwerk?

Door:Arjen Dieperink

"Het werd tijd dat wij het kunstwerk opknappen", is de reactie van Tonnie Tekelenburg. Begin 2013 kwam het idee op om een kunstwerk in Lochem te maken, al was in eerste instantie geopperd voor een kunstwerk in Eefde. Het kunstwerk nabij de sluis in Eefde kreeg de naam 'De Stroom'. Het idee was afkomstig van kunstenaar Kees Schwarze en mozaïekkunstenaar Tonnie Tekelenburg. Beide heren kwamen tot de conclusie dat in Lochem watermolenkunstwerk zou moeten komen, nabij Welna waar voorheen het waterschap van de Berkel was gevestigd (dat in 1997 opging in het Waterschap Rijn en IJssel) en waar vanaf 8 november 1999 Thoma is gevestigd. Het idee was in eerste instantie dat het kunstwerk tot de herfst van 2013 zou blijven staan. Tonnie Tekelenburg reageerde toen met de opmerking: "Ik hoop dat het blijft staan tot en met Pasen 2014. Dan is de kunstroute, en het past mooi bij het thema van de kunstroute: Waterkunst."

Nu staat het kunstwerk er nog steeds. Het heeft geleden van vernielzucht, maar een fikse opknapbeurt is wel nodig. Bij het bouwsel zouden zeven jaar geleden mozaïekkubussen worden geplaatst, gemaakt door de leerlingen van de Lochemse basisscholen. Slechts twee kubussen werden aangeleverd waarvan de mozaïekkubus van de Prins Hendrikschool er nog staat.

Terwijl Tekelenburg de balken met een beschermlaag insmeert, komt Henk Meutstege met de mozaïekentegels die gezamenlijk de nieuwe vloer van het kunstwerk zullen vormen. De tegels komen te liggen op de nieuwe balken die net zijn aangebracht. Het geheel wordt één vloer waarbij de molen in het mozaïek te herkennen is. "Het wordt zo ingelegd dat het geheel klemt en niet zomaar zijn te verwijderen", verklaart Tekelenburg.

Tekelenburg is ook betrokken bij Lochem Energie, dat zich inspant om te helpen Lochem energieneutraal te maken. Dat wil Lochem Energie bereiken door gebruik te maken van andere dan fossiele energiebronnen, zoals wind en water. "Het kunstwerk symboliseert waar wij als Lochem Energie mee bezig zijn. Energie uit water, onder andere uit de Berkel. Op dit moment moeten wij beslissen of wij met het waterproject in Eefde en Lochem doorgaan. In februari moet de kogel wel door de kerk zijn. De eerste fabrikant is afgehaakt vanwege een te kostbaar geacht onderzoek naar visveiligheid. Wij zijn nu met een fabrikant in gesprek die wel zo'n onderzoek met goed gevolg heeft doorstaan. Toch blijft het voor ons ook moeilijk om met instanties als Rijkswaterstaat (Project Eefde bij het Twentekanaal) en het Waterschap Rijn en IJssel (Project Lochem bij de Berkel) alle papieren voor elkaar te krijgen. Wij blijven er in vertrouwen dat het goed komt."

Over windmolens in Lochem is Tekelenburg duidelijk. "Als het aan Lochem Energie ligt kunnen deze gebouwd worden. Je blijft altijd voor- en tegenstanders van windmolens houden. Ons idee is om de directe aanwonenden het maximale profijt te geven. Duidelijke communicatie en transparantie is hier essentieel."