Lezing Gorsselse Kunstkring

GORSSEL - De reeds aangekondigde lezing door Joop van Velzen over klassieke muziek voor Vincent van Gogh, kan door omstandigheden niet plaatsvinden. De Gorsselse Kunstkring heeft hiervoor echter een vervangende lezing gevonden: Hendrick de Keyser over 500 jaar woongeschiedenis, door Valentijn Carbo op donderdag 16 januari.

Lang niet iedereen is bekend met het werk van Vereniging Hendrick de Keyser. Toch vierde zij in 2018 alweer haar honderdjarige jubileum. Valentijn Carbo geeft een toelichting op het werk van de Vereniging, die vernoemd is naar de beroemde 17ste-eeuwse Amsterdamse bouwheer Hendrick de Keyser. Deze werd opgericht in een periode dat in Amsterdam veel waardevolle bouwwerken werden gesloopt. Het oogmerk is het behouden van waardevolle Nederlandse architectuur, in heel Nederland. De Vereniging tracht dit te bereiken door panden aan te kopen, te restaureren en vervolgens te verhuren. Verkregen gebouwen blijven dus in bezit. Die formule is sinds 1918 onveranderd.
Inmiddels heeft 'Hendrick de Keyser' meer dan 425 panden in eigendom. Dit unieke bezit breidt zich nog steeds uit. Er wordt gestreefd naar een collectie oude gebouwen die representatief is voor de Nederlandse bouwkunst door de eeuwen heen. Tot nu toe waren de deuren van deze huizen nagenoeg gesloten, maar met het ambitieuze plan om de komende jaren 35 ´Museumhuizen´ te openen, kan vanaf nu iedereen een kijkje nemen in de keuken én andere vertrekken. Zo valt er steeds iets nieuws te ontdekken en te leren van huis tot huis, van een wintertuin tot een knechtenkamer, van een drijvende kelder tot een hangkamer.
Valentijn Carbo (1988) studeerde architectuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie historische binnenruimtes. Hij was twee jaar conservator van het Museum Van Loon en is sinds 2016 onderzoeker bij de Vereniging Hendrick de Keyser. Hij is ook gids bij de vereniging en leidt bezoekers door het Koninklijk Paleis Amsterdam. Carbo is soms ook te zien in de tv-serie BinnensteBuiten op NPO 2.


Residentie de Roskam, achter restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 in Gorssel, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30uur)

www.hendrickdekeyser.nl

www.gorsselsekunstkring.nl