De héle gemeente PAARS gekleurd. Foto: Ina Stoel
De héle gemeente PAARS gekleurd. Foto: Ina Stoel Foto:

SamenLoop voor Hoop Lochem 2020

SamenLoop voor Hoop Lochem 2020

Toen Betsy van Huizen en Monique Gerfen gevraagd werden mee te doen aan de organisatie van de eerste wandelestafette SamenLoop voor Hoop in onze gemeente op 11 en 12 juli om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker, was er geen enkele aarzeling. Doen! Betsy kreeg het vrijwilligerswerk destijds met de paplepel ingegoten. En ook Monique groeide er mee op. Beiden zijn (helaas ook) ervaringsdeskundig in kanker.

Door Ina Stoel

Deze 24-uurs wandelestafette is opgezet door vrijwilligers in samenwerking met KWF Kankerbestrijding en gemeente. "De samenwerking met de gemeente loopt ontzettend goed", vertelt Betsy. "De intentieverklaring om er een succes van te maken is eind vorig jaar door alle drie partijen getekend! Ons doel is om minstens €100.000,-op te halen. We zijn nu druk doende met het opzetten van de diverse commissies. Ik zit in de commissie eregasten en ceremonies. Eregasten kunnen bijvoorbeeld (ex)kankerpatiënten zijn. Bij de kaarsenceremonie kopen mensen een kaars en steken deze langs de route van het parcours aan. Ik word hier ontzettend blij van. Er is zoveel warme inzet, ik leer nieuwe mensen kennen en dan straks al die brandende lichtjes…".

Monique is verantwoordelijk voor de public relations. "We willen er een hele happening van maken. Er komt een openings- en een slotceremonie. We hebben al een prachtige locatie gevonden, n.l. de kartbaan van Adventure Eefde. Daar is horeca en sanitair. Ook lijkt er voldoende parkeergelegenheid. De baan zelf heeft mooie bochten en is overzichtelijk. Terwijl er plek is voor duizenden wandelaars, meestal in teams, een enkeling alléén. En elk team krijgt een plekje langs de baan om bij te komen en aan te moedigen.

Voor de organisatie zou het mooi zijn als er vrijwilligers uit de hele gemeente meedoen, zodat elke kern van de gemeente Lochem vertegenwoordigd is. Het geheel staat bol van symbolen. De start is bij (dag)licht, dan wordt het donker gevolgd door nieuw licht. Er is leven en overleven. 24 uur lopen, de ziekte kent tenslotte geen pauze. Het is herdenken en doorgaan. Strijd en samen. En hoop. Letterlijk en figuurlijk stappen zetten. Ook in het logo is de symboliek terug te vinden. Monique: "Ik vind organiseren ontzettend leuk. Vooral als de samenleving er beter van wordt. Dat maakt me blij. Ik hoop dat er een leuke competitie ontstaat de organisatiekosten zo laag mogelijk te houden, zodat het hele bedrag in de strijd tegen kanker kan worden ingezet. En maar liefst 40% zal aan lokale initiatieven worden besteed".

Betsy: "We denken verder aan een entertainmentprogramma. Natuurlijk moet het wel passen bij het doel van deze dag. We kunnen nog héél véél vrijwilligers voor deze happening gebruiken. En ik hoop dat het lukt ook (verstandelijk) gehandicapten en ouderen bij de dag te betrekken".

www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/gelderland/lochem-2020

Betsy (links) en Monique (rechts) tonen de vlag met het logo van deze actie. Foto: Ina Stoel