Vlnr. Gerrie Ulfman, Gerben te Hennepe en Floor Enzerink. Foto: Arjen Dieperink
Vlnr. Gerrie Ulfman, Gerben te Hennepe en Floor Enzerink. Foto: Arjen Dieperink

Het idee Lonely Lochem wordt elders overgenomen

LOCHEM - 'Samen pakken we de eenzaamheid in de gemeente Lochem aan', zo luidt de kop op de folder van Lonely Lochem. Eenzaamheid was het thema dat Gerben te Hennepe op zijn vijfentwintigste deed besluiten tot het oprichten van Lonely Lochem.

Door Arjen Dieperink

Aan het Groene Kruisstraatje is Lonely Lochem gevestigd. Het is donderdag, de lampen zijn tegen half acht 's avonds aan. Een groepje van zo'n vijftien personen zitten aan de koffie met elkaar te kletsen. Aan één van de tafels staan Floor Enzerink en Gerben te Hennepe op, een korte tijd later zitten wij met koffie in een ander lokaaltje. Eenzaamheid kent hij wel, Gerben te Hennepe voelde zich van zijn vijfde levensjaar tot zijn twintigste eenzaam. Hij zocht een uitweg die leidde tot een particulier initiatief om mensen met eenzaamheid bij elkaar te krijgen. Jarenlang was de 33-jarige het boegbeeld van Lonly Lochem, tot hij een half jaar geleden het voorzitterschap overdroeg aan de 53-jarige Floor Enzerink. Zij zocht een vrijwilligersbaantje: "Via via kwam ik in contact met Gerben. Vond het idee van Lonely Lochem een mooi initiatief en begon mee te helpen. Op den duur ben ik gevraagd om het stokje van Gerben over te nemen. Ik vind het mooi om voor een medemens iets te kunnen betekenen." Zelf is zij zoekende naar een baan. "Ben op zoek naar een baan als receptionist, telefonist of administratief medewerker voor twaalf uur in de week. Maar ik wil deze vrijwilligersbaan voor geen goud missen." Gerben is tegenwoordig penningmeester. Verder bestaat het bestuur uit Emma Amtink (secretaris) en de bestuursleden Gerrie Ulfman en Leonie Modderkolk. "Het koken doen Gerrie en ik op elektrische platen. Wij voldoen ook aan de hygiëne-eisen, je kookt voor zo'n 25 personen. Het menu houden wij simpel. Voor slechts drieënhalve euro kan men mee eten, wel dient men zich van tevoren aan te melden. Voor onze vaste gasten is de stoel altijd gereserveerd; kan men niet dan moeten ze het even laten weten." Ondertussen roert Te Hennepe met de pollepel door de soep.

Het idee van Lonely Lochem wordt elders in het land overgenomen. "Montferland en Emmen hebben het idee ook omarmd. Ze krijgen gratis het draaiboek, wel dient het aan onze voorwaarden te voldoen. De koffie en thee dient voor de bezoekers gratis te zijn en er mag geen betaalde baan uit voortkomen. De kinderziektes heb ik eruitgehaald. Ook kan ik hun van advies dienen", zegt een trotse Gerben te Hennepe.


www.lonelylochem.nl