Het federatiebestuur nodigt iedereen uit voor het open duo kegeltoernooi. Foto: Arjen Dieperink
Het federatiebestuur nodigt iedereen uit voor het open duo kegeltoernooi. Foto: Arjen Dieperink Foto:

Kennismaken met de kegelsport

LOCHEM - Het kegelhuis aan de Oosterwal 22a in Lochem is door de kegelverenigingen gerenoveerd. Het geheel is aangepast aan de huidige smaak. Tijd om een blik achter de deur te werpen.

Door Arjen Dieperink

In eerste instantie valt het niet zo op, uitsluitende de lichtreclame aan de grote blinde muur laat weten wat er achter plaats vindt. Zo is er sociëteit De Eendracht, verder doorgelopen komt men bij de bar. Het geheel is fris opgetrokken en met nieuwe verlichting voorzien. "Mooi hé?". vraagt Jannie Buijs. "Hebben wij allemaal zelf gedaan, het kegelhuis is door de leden goed onder handen genomen en kan weer vele jaren mee".

Jannie Buijs is een van de bestuursleden van de Stichting Federatie Lochemse Kegelclubs. Samen met Henk Groefsema, Gerrit Blikman en Truus Gersen vormt ze het bestuur. De kegelclubs die de federatie vertegenwoordigt hebben ieders hun prijzenkast aan de wand gemonteerd. Op de prijzenkasten staat Acht om de Lange, Alles Umme, Zet 'm op, de Hooiplukkers en APC. De laatste betreft een afkorting van de naam Anti Poedel Club (bij een mis worp wordt dit door de kegelaars 'poedel' genoemd). Jannie Buijs is één van de medeoprichters van haar kegelclub de Hooiplukkers. Kegelen zit, zoals zij het stelt, in haar bloed. Buijs laat een foto zien waar twee andere dames, medeoprichters, met een kegelbal zitten. "Dit zijn Dinie Kroon en Ria Degen. Dit jaar bestaat onze kegelvereniging 50 jaar".

Truus Gersen, voorzitter van de federatie : "Wij willen meer bekendheid aan het kegelen geven. Het is een prachtige sport voor jong en oud. Iedereen kan het". Henk Groefsema knikt bevestigend bij de woorden van Gersen en vertelt: "Op de grote blinde muur buiten hangt een doek waar de eerste bouwtekeningen van dit gebouw worden weergegeven, hieruit blijkt dat er 111 jaar op deze plek gekegeld wordt. Dat kunnen weinig verenigingen zeggen."

Om meer bekendheid voor de sport te krijgen heeft de federatie een open duo kegeltoernooi gepland op 14, 15 en 16 februari. Het betreft een ochtend-, middag- en avondpoule. Het toernooi wordt per duo gespeeld en kent de vrije klasse, bestaande uit twee niet-kegelaars en een klasse voor ex-kegelaars. De deelname is gratis. Men kan zich tot 1 februari aanmelden onder vermelding van naam, telefoonnummer en voorkeurspoule bij henkgroefsema@kpnmail.nl / 06-17455769 / 06-51201371.