Nicole van Heeswijk met de door haar ontworpen sieraden. Foto: Arjen Dieperink
Nicole van Heeswijk met de door haar ontworpen sieraden. Foto: Arjen Dieperink

'Unieke mensen verdienen unieke sieraden'

Edelsmid Nicole van Heeswijk

Door Arjen Dieperink

GORSSEL - Bij het tankstation aan de Molenweg in Gorssel rijden de auto's af en aan. Enigszins een beetje achter het tankstation verstopt, zit Precious Works, in het voormalige pand van fietsenzaak Ter Harmsel. Van donderdag tot en met zaterdag kan men er terecht.

"Kom binnen, zullen wij daar aan tafel gaan zitten", ondertussen pakt Nicole van Heeswijk (55) enkele folders die ze voor haar op tafel neerlegt. Nicole van Heeswijk is meester edelsmid, van vingerafdrukken, haren of een erfstuk die de klant koestert, maakt zij unieke draagbare monumenten. Haar winkel straalt warmte en rust uit, zelf is zij zeer enthousiast over haar werk." Ik kom uit de tijd van de grote jeugdwerkloosheid", zegt de edelsmid. "Ik heb de havo gedaan en kwam van school in de tachtiger jaren. De jeugdwerkloosheid was groot, de IKON werkte aan een programma over de jeugdwerkloosheid met de naam 'Geen baan en toch werk', ik heb eraan meegewerkt. Zelf had ik de wens iets met mijn handen te doen en ben met de opleiding voor meester edelsmid begonnen. Maar ja, er was geen werk in te krijgen. Toen ben ik tandtechnicus geworden. Kronen en bruggen maken heb ik een lange tijd gedaan."

Met haar sterfelijkheid werd zij geconfronteerd toen een vriendin van haar overleed. "Ik was nog drieëntwintig, je denkt er op die leeftijd niet aan dat het leven een keer eindigt. Dat heeft mij wel aan het denken gezet.Tegenwoordig maak ik unieke herinneringssieraden . Ik luister naar het verhaal, dat verdient ook persoonlijke aandacht voor een persoonlijk sieraad."

Van Heeswijk toont een afbeelding van een ring. Het zijn twee in elkaar vallende ringen. Er zit geen begin en geen einde aan. Het geeft de complexiteit, ruimte en het lichtspel weer. "In het midden zit een parel met erachter een houdertje. De familie heeft in mijn bijzijn een klein beetje as in het houdertje gedaan, daarna heb ik de parel erop gezet en was het sieraad klaar. De symbolieken in de ring zijn voor de draagster van groot belang. Daarom vind ik mijn werk zo mooi."

De warmte en liefde voor haar vak straalt Nicole van Heeswijk duidelijk uit. De momenten van geboorte, huwelijk, feest en overlijden geven haar de inspiratie om unieke en handgemaakte sieraden te maken. "Hier in Gorssel zit ik met mijn winkeltje goed, in een grote stad krijg je het veel te druk. Ik heb tijd nodig om rustig met mijn klanten te bedenken welk sieraad men wenst te hebben. Daarom ben ik de laatste drie dagen van de week open, uiteraard met steun van mijn zus die mij in de winkel helpt. Eigenlijk laat ik het materiaal het werk doen. Ik giet niet. Mijn atelier noem ik niet voor niets 'kraamkameratelier'. Standaardwerk bestaat voor mij niet, het dient passend bij mijn klant te zijn. De hoofdprijs betaal je niet voor hergebruik van goud en zilver, valt het reuze mee."

Om te voorkomen dat alle ideeën door anderen wordt overgenomen, staan er niet zoveel afbeeldingen van sieraden op haar site.


www.preciousworks.nl