Trekkers voor de schouwburg in Lochem. Dit keer niet als blokkade maar als 'erehaag' voor bezoekers van 'Leuk, Lekker, Landbouw'. Foto: Henri Bruntink
Trekkers voor de schouwburg in Lochem. Dit keer niet als blokkade maar als 'erehaag' voor bezoekers van 'Leuk, Lekker, Landbouw'. Foto: Henri Bruntink Foto:

'Boeren en burgers niet met ruggen tegen elkaar'

LOCHEM – 'Lekker, Leuk, Landbouw'. Dat was de titel van een bijeenkomst die vorige week woensdag werd gehouden in de Schouwburg . Bedoeld om de werk van boeren bij burgers in positieve zin over het voetlicht te krijgen. Compleet met trekkers voor de deur. Die stonden er dit keer niet als blokkade maar als erehaag voor bezoekers.

Door Henri Bruntink

LTO had met financiële steun van ForFarmers gezorgd voor een programma met een kennisquiz en drie sprekers. Dat waren oud-Kamerlid voor de VVD en pluimveehouder Gert-Jan Oplaat, Marijke Everts van kalfsvleesgigant Van Drie Group en Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging. Oplaat hakte flink in op onder meer de Partij voor de Dieren en dierenactivisten maar ook op de politiek in het algemeen. Caroline van der Plas was genuanceerder en stelde dat de boer en de burger - zeker buiten de Randstad - helemaal niet met de ruggen tegen elkaar staan. Met haar Boer Burger Beweging wil ze de Tweede Kamer in daar de belangen zowel de boeren als plattelandsbewoners behartigen. Volgens haar gaapt er vooral een kloof tussen boeren en beleidsmakers.

De politieke beweging waaraan ze werkt kan geen potten breken met louter stemmen van boeren. Die zijn simpelweg met te weinig. Via bewoners van plattelandsgemeenten, die vaak boeren in de buurt of in de familie hebben, hoopt de inmiddels bij de Kiesraad ingeschreven beweging volgend jaar een aantal zetels te bemachtigen. "Misschien wel vijf of zes", aldus Van der Plas.

Kalfsvlees
Marijke Everts van de Van Drie Group hield een pleidooi voor kalfsvlees. Op die markt is Van Drie een zeer grote speler. "Toonaangevend", noemt ze het zelf. "En vooral in Europa. In Frankrijk en Italië waarderen ze onze producten enorm. Daar behoort het dan ook gewoon tot de dagelijkse kost." Haar bedrijf levert het aan restaurants en aan retailbedrijven. In Nederland is het verhaal een stuk lastiger over het voetlicht te krijgen bij zowel consument als supermarktbedrijven. "We willen graag de maatschappelijke discussie voeren over ons product en over duurzaamheid. Maar dat is erg lastig als je voortdurend onder vuur ligt. We moeten letterlijk meer de boer op", zo zei Everts. Het verhaal van de sector is dat er 10.000 mensen werken en dat werkelijk alles wat na de slacht overblijft wordt gebruikt. Het bloed van kalveren is een grondstof voor hartmedicatie, de huid wordt gebruikt in de auto-industrie en van de botten wordt gelatine gemaakt.

Duurzamer
Een plan van aanpak om nog duurzamer te gaan werken is onlangs door de sector aangeboden aan de minister. "Ze vindt het een mooi plan maar een bijdrage heeft ze er niet voor over. Doe het maar als sector, zo is dan de reactie."

Marijke Everts gelooft er vast in dat een duurzame toekomt mét vlees en een gezonde agrarische sector haalbaar is als belangrijke partijen elkaar weten te vinden. Soms is het wel eens lastig om optimistisch te blijven, zo zegt ze: "Ik kom regelmatig in het buitenland voor mijn werk. Daar zijn ze altijd vol lof over de kwaliteit van ons product en hoe we het in Nederland hebben georganiseerd. Als je dan terugkomt in eigen land en via Twitter weer iets naars leest, maakt dat je er niet vrolijker op."