IVN Winterwandeling

REGIO – Even ten noorden van Vorden is voor zondagmiddag 9 februari een IVN-wandeling uitgezet. De route gaat door de parkbossen van Het Enzerinck en Den Bramel. De gidsen zullen onderweg veel vertellen over natuur en cultuur. Ook geven ze aandacht aan welke knop bij welke boom hoort.

In het verleden zijn door Natuurmonumenten veel herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De historische wandelpaden zijn in ere hersteld. De grachten en vijvers zijn uitgediept, terwijl het rozeneiland opnieuw een rozenberceau heeft gekregen. Langs de vroegere oprijlaan zijn de bomen gekapt en weer voorzien van twee dubbel rijen lindes. Het bos is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Dat betekent een meer natuurlijke landschappelijke inrichting met hoogteverschillen, slingerpaden, slingerende vijvers en een afwisseling tussen open terrein en boompartijen. Onderweg is ook 'Grootvaders Huisje' te zien, een speelhuisje, dat door de bewoners van het landhuis in 1928 werd gebouwd voor hun kleinkinderen. Het 'Huisje' is gerestaureerd, maar helaas recent door vandalen bezocht.

Het oude Enzerinck is voor het eerst genoemd in 1378. Vroeger was het een boerderij en koetshuis. Nu is het particulier bewoond. Daarnaast ligt het nieuwe Enzerinck gebouwd in 1835-1836. Het nabijgelegen landgoed Den Bramel met houtloods, brug, prieel, koetshuis en moestuin(muur) zijn vanwege hun schoonheid en het cultuurhistorisch belang Rijksmonumenten.

De gehele wandeling is ongeveer vijf kilometer lang. De start is om 14.00 uur. De start is op de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Almenseweg in Vorden. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Halverwege de wandeling is er koffie en thee tegen betaling van vijftig eurocent. Informatie bij de hoofdgids Willem Boerman willemboerman1@gmail.com tel. 06-50586340.