Tonnie Tekelenburg (l)) (LochemEnergie/Elektrip) en Bram Buiting (r) (Stichting Welzijn Lochem) schudden elkaar de hand boven de nieuwe deelauto. Foto: PR
Tonnie Tekelenburg (l)) (LochemEnergie/Elektrip) en Bram Buiting (r) (Stichting Welzijn Lochem) schudden elkaar de hand boven de nieuwe deelauto. Foto: PR Foto:

SWL sluit aan op auto-deelplatform LochemEnergie/Elektrip

LOCHEM - Stichting Welzijn Lochem (SWL) leasete voor de dienstreizen van haar medewerkers altijd al een elektrische auto van LochemEnergie, maar vanaf eind 2019 zijn dit er 2 geworden. Beide auto's zijn voorzien van een 'kastje' waardoor ze aangesloten zijn op het auto-deelplatform van LochemEnergie/Elektrip (onderdeel van LochemEnergie dat zich bezighoudt met duurzame deelmobiliteit). Hierdoor kunnen ze ook – via een app op de mobiele telefoon – gebruikt gaan worden door inwoners van de gemeente Lochem. Maar eerst gaat SWL zelf hiermee aan de slag.

Eerder maakte SWL gebruik van de kekke Smart fortwo. Er is nu gekozen voor tweedehands vierpersoons Nissan Leafs. Zo kunnen ook ritten worden gemaakt met mensen die zorg nodig hebben. De Nissan in Lochem staat op het parkeerterrein bij de Action, maar er wordt gezocht naar een locatie dichter bij de bibliotheek, waar SWL kantoor houdt. In Gorssel staat de auto op het parkeerterrein bij de Oldenhof.

SWL heeft er bewust voor gekozen om te beginnen met een kleine groep gebruikers, en die vervolgens steeds uit te breiden. Na een instructie over de reserveringsapp van LochemEnergie/Elektrip gaan nu eerst de medewerkers van SWL oefenen met het delen van de auto's. In de app kun je direct zien of een auto beschikbaar is, en hoe vol de accu. De auto kan direct worden gereserveerd en er is geen sleutel nodig.

Half februari krijgen de chauffeurs die de 2 SWL-bussen in Gorssel rijden, een training zodat zij voor het ouderenvervoer ook de Nissans kunnen gebruiken. Daarna – in maart/april – zijn de andere (bijna 300) vrijwilligers aan de beurt. En als dat allemaal soepel loopt, kunnen de auto's beschikbaar worden gesteld aan de inwoners van Lochem en klanten van LochemEnergie/Elektrip.

Omschakelen naar elektrisch rijden vraagt begeleiding. SWL heeft dat goed geregeld. Een enthousiaste SWL-medewerker heeft zich opgeworpen om voor zijn collega's proefritjes te verzorgen en met hen te oefenen bij de laadpaal. Hij is deel van een team van 4 medewerkers dat bereikbaar is bij vragen of problemen onderweg.

SWL vindt duurzaamheid net zo belangrijk als LochemEnergie. Auto's delen is goed voor het klimaat. Per saldo zijn er immers minder auto's nodig, wat minder grondstofverbruik betekent en meer ruimte in de straat.