Met man en macht trokken de kinderen aan het touw. Foto: Jan Hendriksen,.
Met man en macht trokken de kinderen aan het touw. Foto: Jan Hendriksen,. Foto:

Kinderen staan vol fanatisme aan het touw

Heuvelschool en De Barchschole het sterkst

BORCULO/BARCHEM – Het fanatisme was groot onder de deelnemende kinderen. Maar ook de begeleiders van de Borculose touwtrekvereniging Heure lieten zich niet onbetuigd. De ervaren touwtrekkers 'onderwijzen' de kinderen dat ze naar 'boven' moesten kijken en in de 'benen' moesten blijven als ze 'aan' et vuistdikke touwtrek touw stonden. En natuurlijk schreeuwden de ouders ook hun kelen schor.

Door Jan Hendriksen

De sportzaal van Dorpshuis 't Onderschoer was zondagmiddag het toneel voor het jaarlijkse touwtrektoernooi voor scholen uit de voormalige gemeenten Borculo, Ruurlo en Lochem. "Maar ook scholen van buiten de voormalige gemeenten zijn welkom", zo laat Jeroen Brummelman van TTV Heure weten, verwijzend naar twee teams die van een school uit het Vordense kerkdorp Kranenburg.

Het toernooi wordt al minimaal twee decennia door de Borculose touwtrekvereniging georganiseerd, zo weet Brummelman (38) zich te herinneren. "Ik was nog jeugdlid toen ik een van de scholen begeleidde. In de begin jaren was de deelname groter. Heden ten dage behoren buitenschoolse activiteiten zoals dit toernooi bij sommige scholen niet meer tot de activiteiten. En dat is best wel jammer." Desondanks is wedstrijdleider Geert Leusink content met de vijftien teams die zich hebben aangemeld. "Zo is het beheersbaar en kunnen we alle aandacht aan de kinderen geven." Verdeeld over twee leeftijdscategorieën (groep 5/6 en 7/8) strijden de jongens en meiden om de hoogste eer. Sommigen hebben vooraf geoefend.

Jeroen Brummelman: "Daarvoor geven we de scholen altijd op twee woensdagmiddagen voor het toernooi de gelegenheid. Zo kunnen de kinderen de basisbeginselen van deze krachtsport enigszins onder de knie krijgen." Terwijl in de categorie groep 5/6 de vijf teams tweemaal tegen elkaar trekken strijden de tien teams uitkomend in de categorie groep 7/8 eenmaal tegen elkaar. De scheidsrechters van dienst Richard Berentsen uit Keijenborg en Martin Stofbergen uit Epe geven telkens het sein dat de teams van start kunnen gaan.

Het zijn uiteindelijk de teams van de Heuvelschool 1 uit Borculo (groep 5-6) en De Barchschole 3 uit Barchem die letterlijk en figuurlijk aan het langste eind trekken. Zij worden als winnaar van het toernooi in hun categorie uitgeroepen. Tussen de wedstrijden door gaven de begeleiders van TTV Heure een demonstratiewedstrijd en meldde voorzitter Linda Nieuwenhuis van TTV Heure dat het jeugdteam van de Heure zaterdag in het Friese Wolvega een derde plaats heeft behaald tijdens het Nederlands Indoorkampioenschap.

Naast de Heuvelschool en De Barchschole die elk met drie teams deelnamen namen ook De Kiezel en Kei uit Borculo (2), De Keikamp uit Geesteren (1), Nettelhorst uit Lochem (1), De Kraanvogel uit Kranenburg (2), de Kerst Zwartschool uit Ruurlo (2) en De Propschool (1) uit Lochem aan het toernooi deel. Einduitslagen: Groep 5/6: 1. Heuvelschool 1; 2. Kerst Zwart 1; 3. De Kraanvogel 1; 4. De Barchschole 1. Groep 7/8: 1. De Barchschole 3; 2. Kerst Zwart 2; 3. Nettelhorst; 4. Keizel en Kei 2.