Gerrit Korenblek is een liefhebber van oude trekkers. Foto: Arjen Dieperink
Gerrit Korenblek is een liefhebber van oude trekkers. Foto: Arjen Dieperink Foto:

Korenblek tuft met zijn oude
trekker door de omgeving

LAREN - De Oude Trekker- en Motoren Vereniging (OTMV) telt in ons land zo'n 6500 leden, waarvan er duizend uit Gelderland komen. Een van de leden woont in Laren en is lokaal erg actief.

Door Arjen Dieperink

Op het grindpad staat mc Cormick trekker. In de deuropening staat de zeventigjarige Gerrit Korenblek, een liefhebber van oude trekkers. Hij neemt in de woonkamer plaats en voor hem ligt het boekwerk 'Een halve eeuw Gelderse landbouw'. Waar komt zijn fascinatie voor oude trekkers vandaan? "Ach, van mijn oude buurman. Ik woonde toen in de Louise de Colignylaan 22. Mijn buurman daar, Gert Jan Langekamp, had ook al deze hobby en zo ben ik er min of meer door besmet. Van het een kwam het ander en nu ben ik al weer 30 jaar lid van de Oude Trekker en Motorenvereniging. Ik organiseer met Hermer Swiers en Siewert Dijkman de Koningstoer. Wij gaan dan op Koningsdag met onze trekkers toeren door de omgeving, dat is gewoon prachtig als de trekkers achter elkaar door de omgeving trekken. Wij krijgen dan veel bekijks". Behalve toertochten worden met regelmaat ook wedstrijden op het land georganiseerd. Het ploegen is een onderdeel ervan. Een jury controleert het ploegbed op verschillende punten.

Zijn trekkers onderhoudt Gerrit Korenblek zelf. Lopende rond zijn trekker de Comics Ford Super dekstra van 1960/1961 vertelt hij erover en uit zijn bewondering over de toenmalige techniek. "Dit moet ik binnenkort vervangen", Korenblek wijst naar een rubber dat dient als sluiting van de motorkap. Duidelijk is te zien dat het rubber verweerd is . Ook al is de trekker zestig jaar oud, het zou zo in de showroom kunnen staan. Op en top is het in al die jaren onderhouden.

"Ik vind duurzaamheid belangrijk en dat kun je bij deze oude trekkers ook wel toepassen. Regelmatig hebben wij lezingen over welke oliën of brandstof we beter kunnen gebruiken omdat ze minder schadelijk zijn voor het milieu. Tenslotte is dat wel in het belang van ons allen. De trekkers worden door onze deelnemers aan wedstrijden en toertochten in het weiland geparkeerd en er komt af en toe wel eens een druppel olie of andere vloeistof vrij. Om te voorkomen dat het in de grond trekt hebben wij matten aangeschaft die onder de trekkers worden neergelegd.", zo vertelt Gerrit Korenblek. In zijn schuur staan twee oude startmotoren opgesteld en hangen deelnemingsplaten met teksten als ' Tocht der bikkels'. Eén ding is zeker, Gerrit Korenblek zal men met regelmaat op zijn oude trekker door de gemeente zien rijden.