Odo Olthoff:
Odo Olthoff: "Het is gewoon mooi om te genieten van de natuur." Foto: Arjen Dieperink Foto:

Odo Olthoff is boswachter in hart en nieren

LOCHEM - Vijfentwintig jaar is hij al vrijwilliger bij het Gelders Landschap en Kasteelen, waarvan vijftien jaar als toezichthouder en de laatste vijf jaar als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA).

Door Arjen Dieperink

Odo Olthoff mag niet meer de jongste zijn, maar vitaal is hij des te meer. Terwijl hij in zijn tenue van het Gelders Landschap en Kasteelen aan tafel zit vertelt hij: "Mijn ouders hebben elkaar leren kennen in de schouwburg. Mijn moeder kwam uit Wenen, eigenlijk ben ik een halve Oostenrijker. Geboren ben ik tegenover St. Jozef aan de Bosweg. Op school II heb ik gezeten (Burgemeester Leenstraat), en heb nog meegemaakt dat het hoofd van de school, Veeman, kwam solliciteren. Hij moest proefles geven en de wethouder zat in de klas om te beoordelen of hij geschikt was. Later ging ik naar de ULO en van daar naar de Lagere Technische School aan de Larenseweg. In Hengelo deed ik de UTS en daarna de Hogere Zeevaartschool in Den Helder. Vervolgens ging ik varen bij de Koninklijke Java China Pakketvaart. Over de hele wereld ben ik geweest voor verschillende maatschappijen. Toen ik zesenvijftig werd ben ik weer in Lochem gekomen. Na de vaart heb ik diverse (interim)directeursfuncties vervuld. Toen ik thuis kwam zocht ik een uitdaging, stil zitten is niets voor mij. Wij hebben een prachtige natuur rondom Lochem liggen en het Gelders Landschap en Kasteelen zocht iemand. Uiteindelijk ben ik er als vrijwilliger bijgekomen en het is prachtig werk."

En spijt heeft hij er absoluut niet van: " Ik vind het heerlijk om als boswachter over de Lochemse Berg te lopen, het is gewoon genieten. Als vrijwilliger attendeer ik de bezoekers soms wel op hun gedrag, zoals bij loslopende honden. Negenennegentig procent van de mensen reageert fatsoenlijk. Maar soms ook niet, daarom besloot ik zes jaar geleden figuurlijk maar een stapje verder te zetten en ben ik BOA geworden. Eigenlijk zit ik in domein twee (milieu, welzijn en infrastructuur). Normaal gaat alles goed en indien ik iemand ergens op attendeer probeer je de-escalerend op te treden."

Olthoff laat een folder zien met de tekst 'Een bijzonder kennismaking met…' van de Stichting Groennetwerk. Groennetwerk is verdeeld onder Noord-Veluwe, Apeldoorn en Achterhoek. Het zijn netwerken van samenwerkingsverbanden tussen de politie, Koninklijke Marechaussee en BOA's. Ook zijn er gemeenten en de provincies Gelderland en Flevoland samen met enkele particuliere terreineigenaren bij aangesloten. "Het gaat bij ons om het behoud van de natuur, ook voor latere generaties. Het recreëren kan heel mooi op de Lochemse Berg. Voor mountainbikers is een route over de Lochemse Berg aangelegd, wandelaars kunnen een andere route volgen. Zo kunnen wij allemaal van het moois dat de natuur te bieden heeft genieten."