Kort

Scouting collecteert voor Jantje Beton

LOCHEM - Vrijwilligers van Scouting de Witte Wieven gaan van maandag 2 tot en met zaterdag 7 maart langs de deuren om geld op te halen. Zij collecteren voor Jantje Beton. De opbrengst wordt gebruikt om meer kinderen te kunnen laten spelen. De helft mag worden besteed door de club die zich inzet voor de collecte.

Spelen is belangrijk, en om die reden zegt Jantje Beton: stop daar nooit mee. Kinderen moeten bewegen voor een gezonde ontwikkeling. Eén op de vijf kinderen speelt niet of slechts eenmaal per week vrij buiten. Spelen houdt hen vrolijk en open tegenover de wereld. Daarom faciliteert Jantje Beton al bijna vijftig jaar spelen: van het begeleiden van de aanleg van speelplekken, tot voorlichting bij gemeente en ouders.


Bibliotheken werken aan toekomst

REGIO - De bibliotheken Zutphen, Warnsveld, Gorssel en Lochem willen zich voorbereiden op de toekomst en roepen daarvoor hulp van buitenaf in. Iedereen is uitgenodigd om mee te denken: jong en oud, lid of geen lid.

Uitgangspunt is dat de bibliotheek van iedereen. is. Directeur Gerard Huis in 't Veld: "De Bibliotheek is het aan de inwoners verplicht. We ontvangen subsidie van de gemeenten Lochem en Zutphen. Dat is gemeenschapsgeld. Daarom willen we luisteren naar iedereen. Inwoners kunnen door mee te denken en mee te praten een heel waardevolle bijdrage leveren aan onze Bibliotheek en aan onze dienstverlening".
Tot begin april worden alle wensen, meningen en ideeën verzameld. Deze worden gebruikt bij het opstellen van de nieuwe visie van Graafschap bibliotheken. De bedoeling is dat deze na de zomer gepresenteerd wordt.
Huis in 't Veld: "Wij willen graag weten hoe de bieb van de toekomst er volgens de inwoners uitziet. Wat wordt nu gemist? Wat doen we goed? Wat is jouw verfrissende idee?"
Meedoen kan zowel op papier als digitaal. In de vestigingen liggen flyers klaar voor volwassenen én kinderen. Downloaden en printen van de flyer kan ook via onderstaande website. De reacties kunnen ingeleverd worden bij de balies van de Bibliotheek.


graafschapbibliotheken.nl/watvindjij


Cursus Vroege Vogels IVN

BARCHEM – Het voorjaar komt er aan. Dus organiseert natuurorganisatie IVN Noord- en Midden Achterhoek weer een Vroege Vogel Cursus.

Deze start dit jaar met een interessante lezing over roofvogels. Daarna volgen twee excursies. De lezing vindt plaats op woensdagavond 25 maart (19.30 tot 22.00 uur) in 't Onderschoer in Barchem. De excursies zijn gepland op de zaterdagochtenden 28 maart en 4 april. De leiding is in handen van ervaren gidsen van de vogelwerkgroep Noord-West Achterhoek. Op landgoed Velhorst tussen Vorden en Lochem staan vogels in het bos centraal. Op het landgoed Hagenbeek bij Barchem gaat het juist om vogels in het open veld. Tijdens de excursies is er daarnaast aandacht voor roofvogels. De deelnemers worden verdeeld in twee groepen (beginners en gevorderden), zodat iedereen aan haar/zijn trekken kan komen. De excursies zijn ´s morgens van 7.00 tot 9.00 uur. De kosten zijn 15 euro. IVN Leden krijgen 3 euro korting. Aanmelden en informatie: cursus.ivnnma@gmail.com.