Gerard Vloedgraven sluit na zevenendertig jaar de deur bij Gudula. Foto: Arjen Dieperink
Gerard Vloedgraven sluit na zevenendertig jaar de deur bij Gudula. Foto: Arjen Dieperink Foto:

Gudula-techneut na
37 jaar met pensioen

LOCHEM - Gerard Vloedgraven nam maandag na zevenendertig jaar afscheid van woonzorgcentrum Gudula van Zorggroep Sint Maarten.

Door Arjen Dieperink

De in Heeten geboren, getogen en nog steeds woonachtige Gerard Vloedgraven loopt al van het begin van het bestaan in het huidige Gudula rond. Hij komt uit een gezin van acht jongens. Een van zijn broers heeft een winkel in Lochem. "Er is veel gebeurd in al die jaren. Ik werkte als elektricien in de bouw, maar dat werk lag mij niet zo. Eind 1982 solliciteerde ik bij het Gudula en ben er op de eerste werkdag van 1983 begonnen. Moeder overste, zuster Damiane, heeft mij aangenomen. Het had weinig gescheeld of ik was niet aangenomen. Moeder overste wilde dat ik dichtbij kwam wonen. Maar wij hadden in Heeten net ons huis klaar en hadden geen zin om te verkassen. Er was toen een strenge hiërarchie, de zusters waren bang voor moeder-overste. Gudula stond in de steigers, er waren toen nog geen bewoners en ik liep er rond om overal de juiste cilindersloten aan te brengen maar heb ook veel andere werkzaamheden gedaan."

In het begin had Gerard Vloedgraven contact over de nieuwbouw met IAA-Wiersema architecten en met moeder-overste. De eerste bewoners kwamen er eind maart wonen. "De wandklok ophangen en het bed in elkaar zetten, dat waren de eerste werkzaamheden die ik voor de bewoners deed", vertelt hij. Op de vraag welke leuke momenten hij heeft meegemaakt, zegt hij met een lach op het gezicht: "De leukste momenten waren de playbackshows die wij als personeel hielden."

Een ander bijzonder verhaal, aldus Vloedgraven: "Ik had indertijd ook contact met Frans Mol, die werkte op Sint Jozef, dat behoort tot de zelfde zorggroep. In de vakanties van Frans nam ik het gras maaien van hem over. Bij de Rijksscholen gemeenschap (RSG) die toen aan Sint Josef grensde was Gerard Spil als conciërge werkzaam. Frans en Gerard waren nooit op hetzelfde moment met vakantie. Toch gebeurde dat één keer. En toen heb ik ook het gras van de RSG even 'meegenomen'. Dat kon toen nog, moet je tegenwoordig niet meer doen."

Gerard Vloedgraven heeft met alle bewoners een band opgebouwd. Voor zijn afscheid heeft hij twee zusters uitgenodigd. "Het zijn zuster Rosalien en de laatste moeder-overste van het Gudula, zuster Marterni." Verder heeft hij niet zoveel mensen uitgenodigd: "De meesten weten wel dat ik vertrek. Maar ik kijk wel uit naar de aanwezigheid van mijn kleinkind!"

Vervelen zal Vloedgraven zich niet. "Ik wil binnenkort een nieuwe racefiets kopen. Mijn bedoeling is om veel te gaan fietsen. En ik krijg nu ook meer tijd voor het zangkoor."