Marian Beuke bij het monument van Amnesty International in Lochem Foto: Arjen Dieperink
Marian Beuke bij het monument van Amnesty International in Lochem Foto: Arjen Dieperink Foto:

Marian Beuke staat al jaren op voor mensenrechten

LOCHEM – Wie het heeft over Amnesty International, noemt al snel de naam Marian Beuke. Al tientallen jaren zet zij zich in voor de mensenrechtenorganisatie in de gemeente Lochem. De basiswerkgroep in Lochem bestaat uit acht leden en wordt ondersteund door drie werkgroepen. Marian Beuke maakt deel uit van de scholenwerkgroep, verder is er een kraamwerkgroep en een collectewerkgroep, die de collecte organiseert die dit jaar van 9 tot en met 14 maart plaatsvindt.

Door Arjen Dieperink

Eén van de terreinen waarop Marian Beuke zich inzet, is voor het Westerborkproject in Lochem. In het kader van dat project geven medewerkers van Amnesty op scholen uitleg over de Tweede Wereldoorlog en Kamp Westerbork en de schendingen van de mensenrechten die daarmee samenhangen. "In eerste instantie gaven we, nog in de voormalige gemeente Lochem, voorlichting op basisscholen en op de middelbare school. Maar dat is nu veranderd. Nu gaan we nog alleen naar de basisscholen om voorlichting te geven."

De gemeente Lochem heeft een gift ontvangen, waarmee men besloot het Westerborkproject te steunen. "Ik wil graag dat mensen zich ervan bewust worden, dat mensenrechten niet overal net zo vanzelfsprekend zijn als hier in Nederland. Dat willen we ook meegeven aan de groepen 8 die de synagoge in Lochem bezoeken waar een tentoonstelling over kamp Westerbork is te bezichtigen. Later gaan wij de leerlingen per bus naar kamp Westerbork, waar de kinderen verder uitleg krijgen." Ook Ruurlo kent een soortgelijk Westerborkproject en komt met de leerlingen naar de synagoge in Lochem. "De excursie naar de synagoge werkt heel goed. Zo vertelde een van de kinderen eens dat haar opa in Auschwitz gevangen zat. Een ander kind vertelde dat de oma van haar moeder moest onderduiken in de kerk en zich moest verstoppen onder een orgel. Dat soort verhalen, verteld door leeftijdsgenootjes, spreekt enorm aan bij de kinderen."

Ook onderdeel van de activiteiten van Amnesty zijn de schrijfacties voor gevangenen die slachtoffer zijn van schending van de mensenrechten. Op de vraag of die schrijfacties van Amnesty International wel het gewenste resultaat hebben, reageert Marian Beuke: "Zeker werkt dat. Machthebbers hebben er een hekel aan als een gevangene - via Amnesty - brieven ontvangt. De betrokkene is dan geen nummer meer maar heeft een naam. Wij krijgen berichten gevangenen dat zij bijvoorbeeld ontslagen worden uit de gevangenis of een betere behandeling kregen door onze schrijfacties."

Regelmatig wordt in samenwerking met onder andere het Filmhuis Lochem en Vluchtelingenwerk in de schouwburg Lochem, films gedraaid die aandacht vragen voor mensenrechten en schendingen ervan. Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Ter gelegenheid daarvan wordt in samenwerking met het Filmhuis op vrijdag 6 maart om 10.30 uur de film 'Working Woman' vertoond. Wethouder Henk van Zeijts (GroenLinks) zal die ochtend de eerste handtekening zetten voor een schrijfactie die met vrouwenrechten te maken heeft.

Moe gestreden is Marian Beuke, in de tientallen jaren dat ze voor Amnesty International actief is, nog lang niet. Alert blijven op de rechten van de mens, daar draait bij haar alles om.