Nestkastjes komen er dankzij Exelse saamhorigheid

Vervolg van de voorpagina

EXEL - Enkele kinderen spelen buiten op het terrein van Elweco. Het zagen en timmeren is duidelijk te horen. Het geluid volgend komt men in de werkplaats van Elweco. Simone Keppels is enthousiast: "Kijk eens rond, dat is toch mooi hé. Jong en oud is bezig met nestkastjes!"

Ondertussen wordt met een elektrische zaag het hout op maat gezaagd. Het hout werd beschikbaar gesteld door de mobiele houtzagerij Bert Braakman. In een hoek van de werkplaats zijn twee kinderen een spijker in het nestkastje aan het slaan. "Het is zeer snel gegaan. Zo'n anderhalve week geleden kwam ik op het idee om nestkastjes te maken. Het idee heb ik bij de Belangenvereniging Exel en Omstreken neergelegd. Zij hebben een oproep gedaan om er aan mee te doen. Op dit moment zijn er drieëndertig personen bezig. De kinderen helpen ook mee, zij het dat ze niet met de machines mogen werken. De saamhorigheid in Exel is groot "
Door nestkastjes op te hangen hoopt men dat de vogels er in gaan nestelen die dan ook de processierups opeten. Een natuurlijke en vriendelijke bestrijding. In totaal werden zaterdagmiddag vijfenzestig nestkastjes gemaakt. Behalve Elweco, die de werkplaats ter beschikking stelde, levert het Exelse bedrijf Noten Transportbanden gratis rubberen banden waarmee de nestkastjes aan de bomen worden bevestigd. "Dit voorkomt dat wij de bomen beschadigen". legt Keppels uit. Een gedeelte van de nestkastjes werd afgelopen zaterdag opgehangen en het resterende deel volgt deze week. Alles in de strijd tegen de processierups.